Fjeld & Fritid's guide til: Fjeldtur 7-10 dage


Hvad skal med på fjeldet?

Med denne oversigt er du rigtigt godt på vej til en succesfuld vandretur i norden i sommerhalvåret. Pakning til en fjeldtur kan variere meget alt efter sæson, terræn, breddegrad samt dine planer om overnatning, forplejning med videre. Det er derfor vigtigt, at du tager højde for netop dét og den aktuelle vejrudsigt, når du pakker.


Basisudstyr

Rygsæk

Det vigtigste er, at rygsækken passer til din ryg, og at den kan rumme det, du skal have med; 60-65 liter for kvinder og 65-70 liter for mænd er passende. Har du let udstyr med, kan du med fordel vælge en mindre samt lettere rygsæk. Vi står klar til at rådgive dig i vores store udvalg af rygsække, så vi kan sikre at du får en som passer optimalt og dækker dine behov.

Sovepose

Soveposen bør være let, da du selv skal bære på den, samt varm nok til de lidt kølige nætter, der sagtens kan opleves i fjeldet. Kvinder fryser ofte lidt nemmere end mænd, men der er også forskel på folks erfaringer samt hvor varm man er, når man sover. Vi anbefaler derfor dunsoveposerne Helium 400/600 til mænd og Helium 600/800 til kvinder.

Lagenposer

Vælg en silkelagenpose, som dels beskytter din dunsovepose ved at fungere som sengetøj, og samtidig giver dig lidt ekstra isolering på de kolde nætter. Lagenposer findes i mange forskellige materialer, men silke vejer mindst, virker godt termoregulerende, og kan som tilføjelse i en sovepose bidrage med 5,3 ekstra varmegrader i isolering.

Liggeunderlag

Der findes både skum-, oppustelige og selvoppustelige liggeunderlag. Skumunderlag er billigst og lettest, men fylder og har lavere komfort. Z-Lite er let og isolerer fornuftigt. De oppustelige fylder mindre end skum og er mere komfortable. Prolite Plus er et dejligt tykt selvoppusteligt underlag, der giver god komfort om natten. Til en tur i sommerhalvåret anbefales det at vælge et underlag med en R-værdi på 2 eller derover.

Vandrestave

Vandrestave er rigtigt gode til at aflaste dine led; hofter, knæ og ankler og også din ryg. Yderligere giver de god stabilitet når/hvis der skal vades eller vandres i meget ujævnt eller brat terræn. Vi har et stort udvalg af vandrestave i mange prisklasser.

Telt

Mange kigger udelukkende på vægt, når der skal handles telt, men opsætning, udluftning samt plads både i fortelt/apsis og indvendigt er ting, man er nødt til at tage med i sine overvejelser. Vi har både klassiske tunneltelte med god plads til bagage og mennesker samt helt super lette telte hvor man sidder skulder ved skulder, men til gengæld sparer en masse vægt. Hvis I skal flere afsted, er det en fordel med et telt, der har apsis med plads til bagage og mulighed for at anvende sit kogegrej, skulle vejret være dårligt.
Beklædning

Inderste Lag

Boxershorts/trusser/BH i merinould er behageligt at have tættest på huden, og bliver ikke til et koldt omslag som undertøj i andre materialer kan blive det, når man sveder. Uld isolerer, når det er køligt i vejret, og afgiver varme i varmere vejr. Uldens lugteliminerende egenskaber sikrer også at tøjet ikke kommer til at lugte så grimt af sved som syntetisk undertøj. Hvor mange sæt du skal medbringe, afhænger af temperament, men typisk to sæt, dog gerne flere underbukser. Til sommerhalvåret giver det mening med tynd uld inderst; omtrent 140 g/kvm. En langærmet, tynd uldt-shirt fra eksempelvis Aclimas Lightwool-serie er et godt valg som inderste lag, da man altid kan rulle ærmerne op, hvis det bliver for varmt. Det kan også være rart med lange underbukser, dels som varmende lag, hvis vejret bliver køligere, dels for at beskytte inderlår mod slid fra bukserne.

Vandrebukser

Der findes mange varianter af vandrebukser. En af de garvede spillere på markedet er Fjällräven, der producerer bukser, som dels er myggetætte samt slidstærke, vandafvisende og hurtigtørrende. Vidda, Keb og Abisko er alle populære modeller, som findes i herre- og dameudgaver.

Mellemlag

Du kan bruge både uld eller fleece som mellemlag. Uld er lugteliminerende og isolerende, selv når det bliver vådt, men tørrer langsommere, hvorimod fleece er lidt lettere og tørrer hurtigere. Om dagen, hvor du er aktiv, er det en fordel med et tyndere mellemlag, mens en lidt tykkere trøje som Mountain Equipment Moreno Jacket er en god trøje til brug i lejren eller i teltet om aftenen, hvis det er køligt. Den er også et solidt valg af pausetrøje.

Vindjakke

En uldtrøje eller fleece er ikke vindtætte eller vandafvisende, og det bliver hurtigt for varmt at gå i sin vandtætte jakke, da dens åndbarhed er for lav til et højere aktivitetsniveau, så en softshell er en god løsning. Der er mange modeller, men fælles er, at de tørrer hurtigt, de er vind- og vandafvisende og bæres over ens tynde uldundertrøje. Der findes også andre typer vindjakker end softshell, som også kan være fremragende; nogle ultralette og bare vindafvisende, andre i vokset bomuldsblanding, der både er modstandsdygtige overfor krat og gløder.

Det vandtætte lag

En vandtæt jakke er et must på fjeldet. Nogle foretrækker lette og tynde regnjakker, og andre lidt kraftigere skaljakker. Det er vigtigt, at den er udstyret med justerbar hætte med skærm, så regnen ikke løber ned i ansigtet og ligeså vigtigt at størrelsen tillader, at du har dine varme lag indenunder. Det er også en fordel at yderstoffet er stærkt nok på slidområderne (ved hoftebælte, lænd og skuldre) til at klare slid fra rygsækken.

Det kan sagtens regne eller sne på fjeldet om sommeren, så nogle vandtætte bukser skal selvfølgelig med. Du kan enten vælge et par lettere regnbukser, eller et par mere hårdfør, men dyrere skalbukser.Accessories

Solhat eller kasket

Hvis man ikke har så meget hår på hovedet, eller blot vil have skygge til øjnene, kan en solhat eller kasket være en god ting.

Halsedisse

En halsedisse er en genial og vanedannende beklædningsgenstand at have med. Den kan lune halsen, bruges som pandebånd eller bæres på alverdens andre smarte måder. Buff laver halsedisser i flere forskellige materialer; til en fjeldtur i sommerhalvåret er det passende med en original mikrofiberbuff eller en buff i tynd merinould.

Handsker

Har du let til kolde fingre, kan et par tynde handsker være en god hjælp til en start om morgenen, eller hvis vejret slår om. Enten et par helt tynde merinouldsliners eller tynde fleecehandsker kan klare det værste.

Hue

En hue kan være rar; både til de kølige dage og kolde nætter i soveposen. Vælg en let en, eksempelvis Aclimas Lightwool Beanie.

Fodtøj

Vandrestøvler

Et godt fundament i form af et par gode vandrestøvler er en meget vigtig forudsætning for en succesfuld vandretur. Vi fører Meindl, som er førende på dette område. Island Pro med Goretex eller Engadin i ren læder er meget lækre støvler til fjeldbrug. De har middelhøjt skaft og er graderet med en B/C-stivhed, der sikrer god støtte; også med 15+ kg i rygsækken. Støvlerne findes i både herre- og dameudgaver. Har du en bred eller smal fod, har vi også Meindlstøvler til dig.

Sokker og strømper

Skal fødderne have det godt i vandrestøvlerne, er det altafgørende med nogle gode sokker. Mange kan med fordel bruge en indersok til at transportere sved væk fra foden og ud i en kraftigere sok. Med et par Coolmax-liners inderst og et par Bridgedale Trail eller Trail Light udover, er du godt på vej til et sundt indeklima i støvlerne. Om aftenen kan det være lækkert at trække i et par tørre, lidt lunere sokker såsom Trail, eller Trekker hvis du har kolde fødder.

Sandaler

Sandaler er skønne at have med på fjeldturen. De kan både bruges til vadning, til varme vandredage i fladere terræn og til at få luftet fødderne efter en lang dag i støvlerne. Teva er ekspert på området, og laver alt fra helt lette sandaler, der blot skal tjene som aftenens udluftningsfodtøj, til den mere terrængående model Terra Fi 5.

Personlig pleje

Toiletsager

Hold det til et minimum; køb gerne en lille tandpastatube og tandbørste. Du kan med fordel fylde creme, solcreme, shampo og sæbe over i mindre beholdere såsom Trekmates silikoneflasker, for at spare på vægten. Brug gerne bionedbrydelig sæbe, fx Sea To Summit Wilderness Wash. Toiletpapir eller lommeletter samt håndsprit er også godt at medbringe. Hvis du ikke vil efterlade dig spor i naturen, kan du medbringe en lille skovl til at begrave efterladenskaber og en lille beholder med sprit samt tændstikker til afbrænding af papiret.

Husk eventuel personlig medicin og pak det vandtæt.

Håndklæde

Et hurtigttørrende mikrofiberhåndlæde er en dejlig luksus, og sparer megen plads og vægt i rygsækken, hvis du skal have en dukkert i fjeldsøen. En god rutine er et dagligt truckerbad; holder man sig ren og tør på fødder og i skridtregionen, er risikoen for slidgener mindre. Medbring gerne en sammenfoldelig balje til formålet, fx en Ortlieb Foldig Bowl.

Antiinsektmidler

Myggespray er et must, og også gerne et antiflåtmiddel. Begge dele kan købes på apoteket eller i Matas.Øvrigt grej

Pandelygte

Skal du finde vej efter mørkets frembrud, er det vigtigt med lys; gerne en pandelampe, der kan oplyse mindst 40 meter frem. Det er desuden en fordel med mulighed for rødt lys til kortorientering, hvis du vil bibeholde nattesynet. Pandelygten giver mulighed for at se, samtidig med at du har frie hænder til at lede efter ting i rygsækken eller holde en bog foran dig inden du lukker øjnene i soveposen. Husk ekstra batterier.

Solbriller

Beskyttelse af øjnene mod den skarpe fjeldsol er også vigtigt. Vi anbefaler et par solbriller med mindst linsekategori 3 (linsekategori 4 er det højeste), hvor kun 8-18% af solens UV-lys trænger gennem glasset. Du kan også vælge et par polariserede briller, især hvis du bevæger dig på gletsjer eller nær vand.

Kamera

En fjeldtur er lidt bedre, hvis oplevelsen kan forlænges efter hjemkomst! Medbring et kamera til at forevige turen og oplevelserne og husk ekstra batteri eller en powerbank til opladning. Pak kameraet beskyttet mod stød og vand, fx med en kamerataske.

Læsestof og skriveredskaber

Medbring en bog som underholdning inden dagen går på hæld. Skriveredskaber er også gode at have til at fastholde de gode idéer og spændende tanker, der kan opstå i fjeldets ro og fred.

Navigationsudstyr

Man bør medbringe mere end ét kompas, eventuelt GPS og alle bør vide hvordan grejet virker. Husk kort over området, helst i en vandtæt kortlomme.

Førstehjælpssæt

Sikkerhed er alfa og omega at medtænke i enhver turplanlægning. Derfor er et førstehjælpskit nødvendigt, skulle uheldet være ude. Sættet bør som minimum indeholde plaster, gazebind, kompresforbinding, renseservietter, redningstæppe samt en lille saks. Husk inden turafgang at øve dig i, hvordan de forskellige remedier bruges. Det er vigtigt, at alle i gruppen ved hvor førstehjælpssættet befinder sig, så alle hurtigt kan finde det. Pak det gerne vandtæt og placer det synligt på en rygsæk.

Koge- og spisegrej

Brænder og kogegrej

Sprit/gas eller flydende brændstof? Der findes mange udgaver, og det er vigtigt at finde én som er egnet til det antal personer, som skal med på turen. Det er også vigtigt at gryder/kedler er tilpasset ambitionerne; om du blot skal koge vand til frysetørret mad, eller om du vil kokkerere, og dermed har brug for flere og større gryder og pander. På en sommerfjeldtur er en gasbrænder typisk det mest effektive, og kompatible gasbeholdere kan købes i de fleste større byer i norden. Står menuen på frysetørret mad til to personer, er en Jetboil supereffektiv, men vil du gøre dig i mere avanceret madlavning, er et decideret stormkøkken at foretrække.

Husk også noget at tænde brænderen med. Et tændstål virker også i våd tilstand. Det er vigtigt at teste brænderen inden turens start, og at alle er fortrolige med den.

Spisegrej

En gaffel/spork samt en kniv/dolk, kop og tallerkensæt er alle vigtige ting at medbringe. Husk også opvaskegrej og et lille viskestykke.

Endnu en vigtig ting er skraldeposer; hold naturen ren og bring dit affald med ned fra fjeldet igen.

Mad og drikke

Hydrering

Som minimum bør du medbringe en hårdfør drikkeflaske, fx en BPA-fri Nalgeneflaske. Vandrer du langt og har derfor et større behov for at holde dig hydreret, mens du er på farten, kan en drikkeblære være en god ide, da den er nem og bekvem at drikke af under aktivitet. Nyder du gerne varme drikke i løbet af dagen, er en termokop genial, da den holder drikken varm i flere timer.

Mad

Det er svært at have friske råvarer med til en hel tur. Du skal passe på med at slæbe mad med, der indeholder en masse vand, da det dels fylder og vejer unødigt, dels forgår hurtigt, hvis det ikke er pakket lufttæt. Derfor er frysetørret mad et oplagt valg. Nedenfor finder du vores forslag til en dags forplejning.

Morgenmad

Havregryn eller mysli kan koges op til grød. Det giver en god ballast og en masse energi til at starte dagen på. Bland tørmælk i. Revet kokos, nødder, rosiner eller anden tørret frugt i eller på grøden giver lidt ekstra smag, tekstur, energi og vitaminer. Kakao, te og/eller kaffe indgår også i en hyggelig morgenstund. Pak maden i portioner, så du ikke skal stå i fjeldet og måle af.

Frokost

Nogle foretrækker pulversuppe med nudler i, andre bager Loganbrød eller tager grovkiks eller knækbrød med. Sidstnævnte fylder, men vejer intet og det giver en fornemmelse af ”rigtig” mad. Dåseleverpostej, tubepaté og spegepølse er næringsrige og holdbare pålæg til brød eller kiks. Alternativt kan du koge vand til en pose frysetørret mad som frokost.

Aftensmad

Frysetørret mad er nemt, da du bare skal hælde kogende vand deri og lade det trække. Du kan eventuelt supplere med ekstra nudler, hvis du enten spiser meget, eller I er to om at dele en pose. Prøvesmag eventuelt retterne hjemmefra, så du finder dine favoritter.

Snacks

Tørrede abrikoser, chokolade, lakridser, energibarer eller nødder. Listen over mulige snacks er lang, og vi anbefaler at du prøver dig frem inden turens start og finder ud af, hvad du dine favoritter. Pak snacks i dagsrationer; så er det let at finde den rette mængde frem hver morgen inden afgang, og du sikrer dig, at du hverken spiser for lidt eller meget.