Fjeld & Fritid's guide til: Kilimanjaro

Hvad skal du have med på Kilimanjaro?

Afrikas højeste bjerg lægger krop til mange vandrelystne menneskers higen efter udfordringer og vidde horisonter. Kilimanjaro tårner op over savannen med sine 5885 højdemeter, og er samtidig et opnåeligt rejsemål for de fleste. Med den rette planlægning og grej, kan du komme godt på vej. Her kan du få styr på det essentielle til bestigningen af Afrikas højeste bjerg. Listen er ikke komplet, men skal ses som en inspiration. Pakkelisten kan selvfølgelig også bruges til andre ture i lignende klima. Dukker der spørgsmål op, er du altid velkommen til at kontakte os.
I bunden af siden finder du en pakkeliste i punktform; lige til at printe og krydse af på, mens du pakker.

I Fjeld & Fritid er vi så heldige at have Bart Jordans ansat. Bart er trekking-guide i blandt andet Himalaya og på Kilimanjaro, og har mange års erfaring i specielt bestigning af Kilimanjaro. Han ved en hel del om udstyret, du vil få brug for undervejs, og har praktisk erfaring med de forskellige ruter samt lejre på bjerget. Alt personalet i Fjeld og Fritid kan sagtens hjælpe med udstyr til en sådan tur, men Bart har tit lidt tips og tricks i ærmet og vil gerne hjælpe med specifikke spørgsmål.


Basisudstyr

Dufflebag

Det er rigtigt lækkert med en dufflebag til rejsen. Den er nem at pakke organiseret og let at overskue, når du skal bruge noget i den på selve bjerget. En dufflebag er nem at montere på et pakdyr og derfor også at foretrække. En Mountain Equipment Wet and Dry bag 70 liter er et godt bud.

Dagtursrygsæk

Til selve vandringen på bjerget er det lækkert med en velsiddende dagtursrygsæk. Den skal kunne indeholde lidt snacks og vand, en varm pausejakke, kamera, evt. regntøj og andre ting, du vil kunne tilgå i løbet af dagen. Osprey Talon 22 eller 33 er fantastiske letvægtsrygsække med masser af funktioner. Den findes også i en udgave optimeret til kvinder, netop Tempest. Osprey Stratos 24 eller 36 har et lidt stærkere og meget ventileret bæresystem, hvis du har brug for en mere solid rygsæk. Stratos kvindelige modstykke hedder Sirrus.

Sovepose

Det kan godt blive koldt på bjerget, især når kroppen er træt efter en lang dags vandring. Vælg en let og godt varm pose, og suppler med en silkelagenpose. Silkelagenposen fungerer dels som skånende betræk i din sovepose, dels yder den lidt ekstra varme. Den er efterfølgende også god at have med som personligt betræk til hostels, da væggelus (bed bugs) ikke kan kravle igennem den fine vævning på silkelagenet, og ikke bryder sig om silke eller lyse materialer.

Mountain Equipment Helium 800 er et godt bud til både mænd og kvinder.

Støvler

Fodtøjet er essentielt for din trivsel på turen, og om du kommer op på toppen. Støvler skal passe, og så skal de selvfølgelig være gået godt til, inden du tager afsted, så dine fødder har vænnet sig til dem, og støvlerne har tilpasset sig din fod. Der skal være plads til en tyk vandresok, og så skal støvlen have en god ankelstøtte. Tag altid sålen ud af støvlen for at se, om længden er god. For enden af din længste tå, skal der være en fingers bredde ud til spidsen af sålen, for at undgå at du støder på støvlefronten og får ømme tæer og negle; især under nedstigning. Der findes støvler i fuldlæder samt støvler med en vandtæt membran, typisk Gore-tex. Vi har god erfaring med Meindl Borneo, som er en fuldlæderstøvle, der giver fin støtte til både ankler og fødder. Ønsker du en vandtæt støvle med Goretex, er Meindl Kansas et godt valg, der også støtter fødder og ankler godt.

Vandrestave

Terrænet er ujævnt meget af tiden, og derfor er vandrestave en fordel, da man kan gå mere stabilt især i stenet terræn. På nedstigningen er de desuden guld værd, da de reducerer de stød, der går i knæ og ryg. Black Diamond Alpine FLZ Trekking Poles er lette og kan foldes ned i tasken, og med lidt større trenser end på andre vandrestave, står de også bedre i eventuel sne eller sand.

NB: Husk at udskifte plastikspidsen til den medfølgende metalspids, der står langt bedre fast i terrænet.


Beklædning

Langt Undertøj

Selvom det er Afrika, kan det sagtens blive køligt. Derfor anbefaler vi uld tættest mod kroppen. Det er fantastisk til at regulere kropstemperaturen, samt at det kan bruges i adskillige dage uden at lugte. Aclima Lightwool Shirt Long Sleeve er en tynd uldundertrøje med lange ærmer, som er meget behagelig at have inderst inde mod huden. Grunden til at vælge lange ærmer er, at man kan altid smøge ærmerne op, hvis det bliver varmere. Medbring gerne to stk. så der er noget at skifte med; evt. både en kort- og langærmet. Hvis du sveder meget, er Aclima Woolnet også et godt alternativ. Woolnet ventilerer bedre, og det varmer mere end Lightwool, såfremt du har uldnettet under andet tøj, så du ikke kommer til at fryse, når du står stille.

Lange underbukser er vidunderlige at tage på, inden man kryber i soveposen, for at give lidt ekstra varme. På selve topdagen kan de også være gode at have på, når du går. De fås i flere tykkelser.

Bomuld inderst på kroppen bør man helt undgå, da det blot bliver som et koldt og vådt omslag, og gerne giver sig og gnubber i fugtig tilstand. Derfor er uldundertøj klart at foretrække, da det varmer, selv om det er fugtigt, pga. de luftige fibre. Vi fører et bredt udvalg i underbukser, boxershorts samt sports-bh i blød merinould.

Bukser

Et par gode trekkingbukser er velsiddende, smuds- og vandafvisende og hurtigttørrende. Nogle praktiske lommer er også at foretrække. Vi anbefaler Fjällräven Abisko Lite Trekking Trousers eller Norrøna Falketind Flex1.

Vandresokker

Indersokker kan være med til at mindske risikoen for vabler ved at holde dine fødder tørre. Et par liners leder effektivt sved bort fra huden og ud i vandresokken. Vælg mellem Bridgedale Everyday Coolmax Liner i kunststof eller Bridgedale Merino Liner Sock inderst til svedtransport. Bridgedale Wool Fusion Trail er en mellemtyk vandresok, der giver god støtte uden at være alt for varm, når du går. Et par varmere sokker til lejrbrug samt i soveposen er en dejlig luksus. Vælg et par sokker i uldblandingsprodukt med frotte på indersiden; det giver en dejlig varme, stor svedabsorberingsflade og en blød fornemmelse. Vælg f.eks. Bridgedale Summit Merino.

Regn- og skaltøj

Der kan forekomme regn og sne på bjerget, så vandtæt beklædning kommer du ikke udenom. Det tager også fra overfor vinden. Om du er til det lettere, men knapt så slidstærke regntøj eller kraftige og lidt tungere skaltøj, som til gengæld er mere slidstærkt, er meget individuelt. Det vigtigste er, at hætten sidder godt og følger dit ansigt, når du bevæger dig, samt at der er plads til en varm trøje indenunder. Det er også en fordel at vælge en jakke med ventilationsmulighed under armene, så du kan dampe lidt af, mens du har jakken på. Vi har et stort udvalg i åndbar og vandtæt beklædning.

Mellemlag

Når det bliver lidt køligt, er det rart med et varmt lag mellem undertrøjen og yderjakken. Fleece vejer ikke meget og tørrer hurtigt, mens uld er varmere i fugtig tilstand, men lidt tungere og tørrer langsommere.

To gode bud på mellemlag er: Aclima Warmwool Mock Neck eller Mountain Equipment Dark Days Hooded Jacket.

Jakker i fiber eller dun

I lejren, i pauserne samt på topdagen, er det rart med en varm yderjakke i enten fiber eller dun. Der er ikke noget så lækkert, som at iføre sig en jakke, der øjeblikkeligt giver en masse ekstra varme. Dun fylder og vejer mindre, mens fiber er lidt tungere men mindre påvirkelig af fugt. Vælg f. eks. mellem Mountain Equipment Arete Hooded Jacket eller Arc'teryx Atom LT Hoody er begge to gode, lette og varmende jakker.

Det er også værd at overveje en dun- eller fibervest som alternativ til jakken. Den holder stadig din kerne varm, men giver en bedre bevægefrihed omkring armene. Tjek f.eks. Mountain Equipment Arete Vest eller Arc'teryx Atom LT Vest.

Hovedbeklædning

Det er vigtigt med en godt varm hue, der sidder fast, og dertil en halsedisse, som både kan bruges rundt om halsen og som tynd hue. Tag eventuelt en balaclava eller en ekstra hue med, hvis den første skulle blæse væk.

Handsker og luffer

Om morgenen samt på topdagen er det koldt om fingrene, så et par gode vanter skal med i tasken. Fryser du normalt meget om fingrene, er luffer at foretrække. Husk et ekstra par.


Diverse udstyr

Letvægtshåndklæder

Mikrofiberhåndklæder vejer og fylder meget lidt i forhold til almindelige bomuldshåndklæder. Vælg mellem det helt lille og lette eller det lidt større frotterede, som suger vandet af din hud mere effektivt.

Drikkedunk

En drikkedunk er du nødt til at have med. Vælg en med stor åbning, så den er nem at fylde samt rense. Drikker du meget i løbet af en dag, eller er du ikke til drikkeflasker, er et drikkesystem en god løsning. Det er desuden lettere at drikke regelmæssigt og holde dig hydreret med et drikkesystem, fordi det er så ligetil. Man bliver nemt doven, når man er træt fra vandring og højden, så man henfalder til at undlade at stoppe op og finde vandflasken frem, fordi det er bøvlet. Hvis du får rigeligt med væske, har kroppen det bedre og er mindre modtagelig overfor højdesyge. Osprey hydraulics Reservoir er en let væskeblære på 2 eller 3 liter.

NB: Husk en vandflaske til at bruge som varmedunk i soveposen.

Pandelamper

En pandelampe er god til læsning i teltet, samt den sidste nat, hvor man går mod toppen i mørke. Vælg en model, der kan justere lyset, så du ikke oplyser hele teltet, når du skal læse eller finde dine ting, rødt lys er en fordel, hvis du vil undgå at blænde dine rejsefæller, og hvis du vil skåne dine øjne mod hvidt lys under godnatlæsning. Black Diamond Spot giver dig et godt kraftigt lys, der også kan dæmpes, og så er den tilmed vandtæt.

NB: Husk ekstra batterier.

Pengebælte

Det kan være en god investering med et pengebælte især under rejsen, samt hvis du rejser videre efter besøget på bjerget. Osprey Stealth Waist Wallet et fint pengebælte, der rummer, hvad det skal, og så er det behageligt at have på.

Drybags
Pak gerne dine småting i drybags, så de forbliver tørre, og det bliver nemmere at overskue din oppakning, når den er pakket i forskellige farver og størrelser poser. Osprey Ultralight Dry Sack er et godt bud på en let, vandtæt pakpose, der ikke tilføjer betydelig vægt i rygsækken.

Andre gode råd til en Kilimanjarobestigning

Gode guidebøger, vi anbefaler:

Kilimanjaro – Guide til natur og bestigning; Bo Belvedere Christensen Forlag: Books on Demand; 2008; ISBN 978-87-7691-440-0

Kilimanjaro – A complete trekker’s guide; Alexander Stewart; Forlag: Cicerone Guide; UK

Kort, hvis man ønsker at danne sig et overblik

Tanzania (Ruanda; Burundi) 1:1.200.000 Reise Know-How Verlag; Bielefeld; Germany

Satellite View of Kilimanjaro 1:190.000 Altitude levels in m/ft 2006; Chaga Tours

Kilimanjaro Trekking-Karte 1:50.000 Brigitte Rotter, Eigenverlag ISBN 978-3-922396-34-5

New Map of the Kilimanjaro National Park Published by GTmaps; first edition 1998; revised 2010

Gode steder at spise/drikke efter bestigningen

I Moshi by er der fine cafeer med god frokost samt aftensmad. Union Cafe er én af de bedre.

Kilimanjaro Native Coffee Union er en stor gruppe af kaffebønder, der er organiseret i en union, og sammen producerer de FairTrade kaffe, som smager utroligt godt. Der findes en kaffe, der hedder Kilimanjaro blend; et must for alle kaffeelskere at købe med hjem, og samtidig støtter man op om kaffebønderne.