Kom sikkert i gang i klatrehallen

Hos Fjeld & Fritid har vi både meget grej og masser af erfaring, så vi kan helt sikkert hjælpe dig med at finde de rette sko, karabiner, sikringsmidler og en rigtigt god sele. Vores erfaring og lækkert grej er dog ikke nok til, at du kan færdes sikkert på lodrette klippevægge; dér har du brug for en klatreinstruktør!
Der er flere måder hvorpå, du kan komme sikkert i gang med klatre. Her kan du læse om 3 af disse:

Den nemme

Mange klatreklubber tilbyder kurser til begyndere. Her bliver du undervist at uddannede instruktører i teknikker og sikkerhed, så du med ro i sinde kan sikre og blive sikret af andre. Kurserne giver dig en indføring i, hvordan du korrekt bruger sikkerhedsudstyr, der skal sikre dig og dine klatremakkere, når en af jer mister fodfæstet 30 meter oppe ad en lodret klippevæg, eller blot på en mindre, kunstig klatrevæg i lokalområdet.

For at komme i gang på denne måde skal du bruge følgende:
Du har selvfølgelig brug for et par klatresko, og dem kan Fjeld &Fritid hjælpe dig med at finde. Vi har flere forskellige begyndersko, så du under vejledning kan prøve dig frem til at finde den model, der passer din fod bedst. I de fleste klubber er det også muligt at leje sko, men i længden kan det helt klart anbefales at have sine egne, som ingen andre slider eller sveder i. Det kan være en god idé at leje sko et par gange inden du køber dine egne, så du får en fornemmelse af, hvad det vil sige at klemme fødderne ned i den slags klatreudstyr.
Når klatringen foregår på indendørs højvægge eller udendørs på klipper, er en klatresele, der sidder rigtigt, altafgørende. Hvis du falder, er det klatreselen, som skal holde dig. I Fjeld & Fritid kan vi hjælpe dig med at vælge den type sele, som passer til dit behov, og finde den rigtige størrelse til dig.
Et klatrereb, en rebbremse og en stor karabin med lås er også nødvendigt udstyr for at komme i gang. I mange klatreklubber kan du langt hen ad vejen klare dig med de eksisterende reb i klubben.
Klatrereb kommer i mange længder og tykkelser, og det kan være svært selv at gennnemskue, hvad du skal bruge. Vi kan selvfølgelig hjælpe dig med at finde det rigtige. Rebbremser kommer i et utal af forskellige former og farver. Det er som udgangspunkt en fordel at lære at klatre med en simpel model, men der er også fordele ved at vælge et mere avanceret system med assisterende bremseeffekt. Nogle klubber har krav til hvilken rebbremse, du skal anvende på begynderkurset, så forhør dig gerne i klubben, inden du investerer. For at rebbremsen skal virke, skal du også bruge en karabin med lås, evt. en stor HMS-karabin, der netop er let at håndtere.

Den nemmere

Måske har du en ven der allerede klatrer, og måske kan du komme med ud i hallen og prøve det af. Din ven har sikkert noget udstyr du kan bruge. F.eks. har du ikke brug for to reb første gang, du er afsted. Måske har din ven nogle aflagte sko, du kan passe, og ellers kan du sikkert leje nogle, der hvor I skal klatre. Hvis du gerne vil have dine egne klatresko, kan vi hjælpe dig med at finde nogle, der passer til dig.
Hvis du skal klatre med en ven, er det en god idé at finde ud af, hvilke sikringskurser din ven har, så ved du at sikkerheden er i orden, og måske kan du få lidt tips, inden du selv starter på et sikringskursus.

Den nemmeste

Den mest tilgængelige form for klatring er bouldering. Her har du kun brug for et par klatresko for at komme i gang. Man klatrer på forholdsvist lave vægge. De er faktisk så lave, at du ikke behøver reb og andet sikkerhedsudstyr. Falder du, lander du på tykke og bløde madrasser, så du ikke kommer til skade.
Der findes både klubber, hvor der kun er bouldering, men også klubber hvor der både er boulder- og højvægge. Boulderingen er en nem måde at komme ind i klatringen på, fordi det er så tilgængeligt; særligt fordi du ikke behøver sikkerhedsudstyr og særlige kurser. Det er naturligvis en fordel at tilmelde dig et begynderhold, så du kan få en masse gode fif fra starten.
Her har du selvfølgelig også brug for et par klatresko, og dem kan vi hjælpe dig med at finde. I de fleste klubber er det også muligt at leje sko, men i længden kan det helt klart anbefales at have sine egne.

Tips til nye klatrere

Uanset hvilken type klatring der passer dig, er der lidt udstyr, der kan gøre oplevelsen endnu bedre. Kalk og en pose til at have det i, er næsten uundværligt. Kalken opsuger fugten på dine fingre og hænder, så du får et bedre og stærkere greb på væggen, når du ikke har svedige fingre, som glider af grebene. Kalk kan desværre også være din fjende, når det gælder klatring. De greb man holder fast i, har en ru overflade, og disse små fordybninger bliver over tid fyldt med kalk, så dit greb ikke er så godt som det kunne være. Heldigvis er der hjælp at hente; med en kalkbørste, som sættes på siden af din kalkpose, kan du børste den gamle kalk væk fra grebene. Kort sagt: kalk hører til på fingrene, ikke grebene. Hvis du primært vil klatre korte ruter eller på boulder, kan det være en fordel med flydende kalk; det sviner ikke nært så meget og bidrager til en tæt kalktåge i klatreklubben som løs kalk.
Derudover er sportstape en god ting at have i rygsækken. Det kan skåne den tynde hud på hænderne mod vabler. En god vandflaske er også godt at have med, for du får brug for en tår vand en gang imellem. Klatring er en sport, så brug noget tøj, der er til at bevæge sig i, og som du kan leve med bliver snavset. Kalk er heldigvis nemt at vaske væk.
Se hele udvalget af klatreudstyr her.
wieur