Mad og drikke på tur

- Uden mad og drikke....

Mad smager bare bedre, når man er på tur! Måske er det udsigten og omgivelserne. Måske er det al den friske luft. Måske er det selskabet. Det mest sandsynlige er nok, at det skyldes alle de forbrændte kalorier. Når du er afsted på tur, er det vigtigt at få både spist og drukket nok. Her får du nogle fif til, hvilke overvejelser du skal gøre dig omkring madlavning på tur. Og et par opskrifter, som du selv kan prøve af, næste gang du er på tur – hvis du ikke allerede kender dem i forvejen.

Koge- og spisegrej

Brænder og kogegrej

Valget af brænder og kogegrej hænger både sammen med årstiden, typen af tur og hvor mange personer, der skal laves mad til. Herudover skal udstyret også matche ambitionerne – skal der blot koges vand til frysetørret mad eller skal der kokkeres med flere gryder og pander? Hvis der bare skal koges vand til måltiderne, er en Jetboil perfekt, men hvis du foretrækker mad, der kræver lidt mere tilberedning, er et stormkøkken fra Trangia det oplagte valg. Hvis du gerne vil lave mad over bål, så skal du vælge gryder, der egner sig til det, dvs. rustfrit stål. Gryder i aluminium afgiver nemlig stoffer til maden, når de bliver meget varme, som de f.eks. gør i et bål. Husk noget at tænde brænderen med. Du kan sagtens medbringe tændstikker eller en lighter, men et tændstål virker også i våd tilstand. Det er vigtigt at teste brænderen inden turens start, og at alle er fortrolige med den. Sørg også for at tjekke op på brændstof, i god nok tid til, at du kan skaffe mere, hvis du er løbet tør. Det er er irriterende at skulle rationere på gassen til sidst på turen.

Spisegrej

Uanset ambitionsniveauet for madlavning er en gaffel/spork samt en kniv/dolk, kop og tallerkensæt basisudstyr i en turkøkkenbeholdning. Medbring evt også opvaskegrej og et lille viskestykke. Et godt tip her at tage en opvaskesvamp eller to med. De er meget nemmere at pakke ned end en børste, og klipper man den over på midten, har man grej til mange dage. Husk skraldeposer. Hold naturen ren og tag dit affald med hjem. Og husk også at tjekke op på de lokale sorteringsregler, særligt hvis du låner lidt plads i en privat skraldespand.

Mad og drikke

Som minimum bør du medbringe en hårdfør drikkeflaske, som fx en BPA-fri Nalgeneflaske på min. en liter. Det kan også være en god idé at tage en termokop og/eller termokande med, hvis du har brug for at få – eller holde - varmen undervejs. Skal du ud på en lang vandretur, er en drikkeblære i rygsækken en god idé, da den kan indeholde meget vand og er nem at drikke af undervejs.

Hvis du har svært ved at få drukket nok, når du er på tur, kan du eventuelt peppe dit drikkevand i flasken op med koncentreret saft eller brusetabletter med smag. Du kan også putte en skive frugt eller agurk i, som senere kan spises som snack. Kaffe, te og kakao også en lækker forkælelse, især hvis du har brug for lidt at varme dig på. Eller til morgen- og aftenhyggen omkring bålet. Mange vælger instant-kaffen på tur, men det er altid en imponerede overraskelse for dine turkammerater, hvis du har grej med til ”rigtig” kaffe. Der findes efterhånden mange kaffebryggere af plastik, der er gode at have med på tur, fordi de hverken er skrøbelige eller tunge. Er du afsted i de kolde måneder, kan du også tage et skvæt mælk med i en lille flaske.

Turmad

Typen af tur sætter ofte rammerne for graden af kulinarisk udfoldelse. Skal du f.eks. afsted på en sheltertur, hvor du ikke skal gå så langt, før du slår lejr og måske ankommer i bil, kan du sagtens både have et helt udekøkken og masser af friske råvarer med i bagagen. Skal du derimod gå langt med din oppakning, sætter det nogle begrænsninger. Men du behøver ikke leve af frysetørret mad. Frysetørret mad er nemt og hurtigt. Du behøver ikke andet end kogende vand og bestik. Det kræver et minimum af tilberedning og udstyr. Og det meste smager faktisk ret godt. Hvis du ved, at du bliver ekstra sulten, kan du spæde din frysetørrede mad op med ris eller suppehorn, de plejer at hydrere i samme tempo som en pose mad. Derudover kan der være lækkert at have chilisauce, lidt olivenolie eller citron med. Det kan lige peppe retten lidt mere op.

Foretrækker du lidt mere hjemmelavet mad, så kan det sagtens lade sig gøre. Du kan enten lave maden hjemmefra eller du kan lave den undervejs. Har du f.eks. en dehydrator kan du tørre dine egne retter og pakke dem i portionsposer, der blot skal tilsættes kogende vand. Hvis du vasker og gemmer poserne fra frysetørret mad, kan du bruge dem som ”tallerkener”. Du kan også tørre kød og grøntsager i mikroovnen, så de fylder og vejer mindre. Hvis du er den hardcore vildmarkstype, kan du lave mad af ting, du finder undervejs. Du kan også nøjes med at medbringe basisvarerne hjemmefra og supplere med ting, du finder i naturen.

Tip! Generelt er det nemt at finde og overskue forrådet, hvis du har pakket din mad i portionsposer hjemmefra.

Morgenmad

Havregryn eller mysli kan spises både varmt og koldt. Det er solide kalorier til dagens strabadser og kan blandes helt efter egen smag med f.eks. tørmælk, kanel, revet kokos, nødder, rosiner eller anden tørret frugt. Har du en gryde med, kan du hjemmefra lave en brødblanding af mel, tørgær og salt, hvor du tilsætter vand og olie og bager brød på lavt blus. Hvis du tilsætter tørret frugt, nødder eller chokolade, er der ekstra energi – også til frokost og mellemmåltid. Kakao, te og/eller kaffe indgår også i en hyggelig morgenstund. Og hvis du er en rigtig chef, plejer en ”full English” med æg, bacon, pølser og baked beans at gå rent ind hos tur makkeren, og hvis du laver den, så slipper du nok for opvasken.

Frokost

Rugbrød er en klassiker og godt brændstof til motoren. Du kan også supplere med knækbrød eller pulversuppe. Der findes masser af dåsepålæg, der er lige til at gå til. Men det kan hurtigt blive kedeligt. Tørret pølse og skinke, hård/tør ost (om sommeren) og figenpålæg kan fint holde sig på tur og give lidt afveksling på frokostmenukortet.

Aftensmad

Frysetørret mad er som tidlige nævnt meget nemt, da du bare skal hælde kogende vand i posen og lade det trække. Du kan eventuelt supplere med ekstra nudler eller pulverkartoffelmos, hvis du enten spiser meget, eller I er to om at dele. Uanset om du kører posemad eller laver måltidet fra bunden, er det vigtigt at sørge for både at få kulhydrater som ris, pasta eller lignende og proteiner f.eks. fra kød. Grøntsager giver ekstra smag og tekstur, og tørmælk gør maden lækker cremet. Husk også et udvalg af dine favoritkrydderier, der løfter både smags- og duftoplevelsen. Tip! Suppebreve kan også anvendes som krydderi.

Snacks

Mellemmåltider eller snacks er ekstra energi, når du er på tur. Vælg ud fra dine favoritter - og temperatur. Chokolade kan blive noget seriøst snask om sommeren i høje temperaturer, og andre snacks kan næsten knække dine tænder, hvis de fryser til is om vinteren. Der er masser af muligheder; blandede nødder, tørret frugt, slik, cookies, chokolade osv osv. Pak også dine snacks i portionsposer, så er de nemme at finde og du spiser hverken for lidt eller for meget. Hvis du planlægger en vintertur, hvor det bliver meget koldt, kan du teste hjemme fra, hvilke snacks der virker i mere eller mindre frossen tilstand. Smid müslibarren eller slikket i din fryser i 2 timers tid, og se hvordan de så er at spise.

Den nemmeste måde at finde ud af, hvad der fungerer for dig, er at komme afsted på tur og gøre dig nogle erfaringer. Alt efter turens længde og type er der mange forskellige muligheder. Nogle elsker at kokkerere og hygge om måltiderne i lejren. Andre foretrækker at være på farten. Men fælles for os alle er, at uden mad og drikke, dur helten ikke.

God tur og velbekomme!