Sådan plejer du: Rygsække

Ligesom det meste af ens grej, bliver rygsække også beskidte, og trænger af og til også til at blive rengjort. De steder, som typisk først trænger til en rengøring, er bunden af rygsækken; der hvor den er i kontakt med jorden, og bæresystemet. Desuden kan bålrøg, blade, jord og sand, sætte sig i lynlåse og syninger. Jo bedre man er til vaske og vedligeholde sin rygsæk, desto længere holder den.

Den lille tur

Har man fået nogle pletter hist og her, kan man nemt rengøre rygsækken pletvist. Du skal bruge lidt varmt vand, en mild sæbe, og den bløde side af en skuresvamp, og så er det ellers bare at gå til kamp mod pletterne. Skrub hver enkelt plet til den er væk og skyl efter med rent vand, så der ikke sidder sæberester; de kan danne skjolder på rygsækken. Lad den lufttørre når du er færdig.

Den store tur

Tænger din rygsæk til en lidt større omgang? Det kan være, at bæresystemet lugter sjovt, eller at din sidste tur var domineret af regn og mudder? Det stadig ret nemt at gøre rygsækken ren.

Start med at ryste alt hvad der er af blade, sand og jord ud af rygsækken. Her kan du med fordel også bruge en støvsuger til at støvsuge både inder- og yderside.

Hvis man kan tage hoftebæltet og skulderremmene af din rygsæk, er det nu du skal gøre det.

Derefter skal rygsækken vaskes i lunkent vand uden sæbe. Det bedste er, hvis man har et badekar eller lignende, som man kan fylde, og så man kan ryste rygsækken lidt rundt i vandet. Har man ikke det, må man i gang med bruseren. Til de genstridige pletter, kan man gå i gang med lidt mild sæbe og en svamp eller blød børste. Bæresystem, skulderremme og hoftebælte må også meget gerne få lidt sæbevand.

Lynlåsene har godt af også at få en tur. Her er en gammel, eller ny, tandbørste et godt værktøj til at få alt skidtet væk. Hvis lynlåsene er ekstra vandafvisende med en gummibelægning, bør gummiet have lidt pleje, når rygsækken er tør. Til det, kan anvendes almindelig gummistøvlepleje eller anden mild silikoneolie./

Når man er færdig med at skrubbe, er det vigtigt, at man får skyllet al sæben ud af rygsækken.

Lad rygsækken hænge til tørre enten indenfor eller udenfor i skyggen. Når den er helt tør, kan man sætte hoftebælte og skulderremme tilbage på plads.

Hvis du vil være ekstragod ved din rygsæk, kan du afslutte plejen med at sprøjte imprægnering på ydersiden (ikke bæresystemet), så den atter er mere vand- og smudsafvisende.