Sådan plejer du dit skaltøj


Det er vigtigt, at du vasker og genimprægnerer dit skaltøj ofte, hvis du vil have det til at fungere ordentligt. At vaske skaltøj er heldigvis rigtig nemt, det er stort set lige som at vaske dit almindelige tøj. Når du skal vaske dit skaltøj, anbefaler Fjeld og Fritid, at du enten bruger Grangers 2 in 1 Wash and Repel eller Grangers Performance Wash og Grangers Clothing Repel. Begge produkter rengør skaltøjet og genimprægnerer det.

Hvad end den vandtætte membran i dit skaltøj hedder Gore-Tex®, Dri, Drilite®, Eco-Shell eller noget helt femte, skal skaltøjet vaskes og imprægneres for at du kan have mest mulig glæde af det.


Hvorfor skal man vaske og genimprægnere skaltøj?

Skaltøj skal vaskes og genimprægneres for at kunne virke ordenligt og holde i mange år. Når man bruger sit skaltøj på tur eller til hverdag, vil der uundgåeligt samle sig skidt, snavs, bilos og røgpartikler fra bålet i tøjet, og det skal vaskes ud. Snavset sætter sig i membranen og forhindrer jakken i at ånde ordenligt, og den lim der bruges i tøjet til de tapede sømme og lamineringen, bliver nedbrudt af salte fra kroppen. Derfor er det vigtigt at vaske sit skaltøj.

Da du første gang havde dit nye skaltøj på i regnvejr, perlede vandet af tøjet. Denne effekt aftager over tid. Det gør den, fordi en imprægnering, der ligger på ydersiden af jakken, bliver slidt og vasket af. Du kan heldigvis selv genimprægnere dit skaltøj. Når den første omgang imprægnering forsvinder, vil du opleve, at yderstoffet suger vand til sig. Vandet trænger ikke igennem membranen, men du kan alligevel godt opleve, at du bliver våd på indersiden. Det er fordi tøjet ikke kan ånde ordenligt, så vandet kommer indefra som kondens eller sved. Når yderstoffet har suget vand til sig, er det helt mættet, og derfor er det fysisk umuligt for vanddamp fra indersiden at passere til ydersiden. Derfor er det vigtigt at genimprægnere dit skaltøj, således at regnen igen perler af, og du kan få jakken til at ånde.

Hvor tit skal man vaske sit skaltøj?

Det kommer selvfølgelig an på, hvordan du bruger det. Bruger du dit skaltøj hver dag på tur eller til at cykle til og fra arbejde, anbefaler vi, at du vasker dit skaltøj cirka hver 14. dag. Bruger du det sjældnere, skal det selvfølgelig også vaskes sjældnere. Du kan ofte få et praj om, hvorvidt det er nødvendigt ved at se på kraven og ærmeenderne, da det typisk er her, en skaljakke bliver mest snavset.

Man skal ikke være bange for at vaske sit skaltøj, snarere tvært imod, da vask netop opretholder skaltøjets funktionalitet og modvirker degenerering af limninger.

Vask med Grangers 2 in 1 Wash and Repel

Skaltøj skal vaskes i en almindelig vaskemaskine, typisk på 30 grader (angivet på vaskeanvisningen i tøjet).

Start med at lukke lynlåsen på fronten og under armene, åbne lommerne, lukke velkroremme og løsne alle elastiksnører.

Du skal bruge 2 hætter Grangers 2 in 1 Wash and Repel til et stykke tøj og endnu en hætte per ekstra stykke tøj for at få det bedste resultat. Vask tøjet ved 30 grader på et almindeligt program, eller følg vaskeanvisningen i tøjet.

Når tøjet er vasket, skal imprægneringen varmeaktiveres for at sætte sig ordenligt. Det er nemmest at gøre i en tørretumbler. Sæt tørretumbleren på 40 grader og giv tøjet omtrent 45 minutter.

Har du ikke mulighed for at tørretumble tøjet, kan du bruge et strygejern på en middelvarm temperatur. Læg gerne et viskestykke eller lignende over, så du ikke stryger direkte på tøjet. Alternativt kan du hænge tøjet på bøjle og varmepåvirke det med en hårtørrer på middelvarme og cirka 20 centimeters afstand.


Vask med Grangers Performance Wash og benyt derefter Grangers imprægnering

Vask

Hvis du bare har brug for at vaske dit tøj, og det ikke behøver genimprægnering, anbefaler Fjeld og Fritid, at du bruger Grangers Performance Wash, som er et flydende vaskemiddel, der er lavet til skaltøj.

Start med at lukke lynlåsen på fronten og under armene, åbne lommerne, lukke velkroremme og løsne alle elastiksnører. Du skal bruge 1 hætte Grangers Perfomace Wash per stort stykke tøj eller to mindre stykker, for at få det bedste resultat. Vask tøjet ved 30 grader på et almindeligt program, eller følg vaskeanvisningen i tøjet.

Imprægnering

Grangers Clothing Repel

Når du på et tidspunkt får brug for at genimprægnere dit skaltøj, kan du bruge Grangers Clothing Repel, som ikke er et vaskemiddel, men kun imprægnering. Det skal dog stadig vaskes ind i tøjet. Det er vigtigt, at tøjet er rent, inden du imprægnerer det. Start med at lukke lynlåsen på fronten og under armene, åbne lommerne, lukke velkroremme og løsne alle elastiksnører. Du skal bruge 1 hætte Grangers Clothing Repel per stykke tøj, du vil vaske for at få det bedste resultat. Vask tøjet ved 30 grader på et almindeligt program, eller følg vaskeanvisningen i tøjet.

Når tøjet er vasket, skal imprægneringen varmeaktiveres for at sætte sig ordenligt. Det er nemmest at gøre i en tørretumbler. Sæt tørretumbleren på 40 grader og giv tøjet ca. 45 min.

Har du ikke mulighed for at tørretumble tøjet, kan du bruge et strygejern på en middelvarm temperatur. Læg gerne et viskestykke eller lignende over, så du ikke stryger direkte på tøjet. Alternativt kan du hænge tøjet på bøjle og varmepåvirke det med en hårtørrer på middelvarme og cirka 20 centimeters afstand.

Grangers Performance Repel Spray

Hvis ikke, du har mulighed for at varmepåvirke dit tøj, kan du benytte Grangers Performance Repel Spray. Sprayen har også den klare fordel, at du kan påføre den udelukkende på ydersiden i modsætning til vaskeimprægnering, der vaskes ind i hele skaltøjets overflade; inder- som yderside.

Det er vigtigt, at tøjet er rent, inden du imprægnerer det. Lyn alle åbninger, også lommer, ryst flasken og spray på skaltøjet fra ca. 15 centimeters afstand, mens tøjet endnu er fugtigt. Lad tøjet tørre; enten naturligt eller i tørretumbler efter vaskeanvisningen.