Sådan plejer du din sovepose


Soveposer kan holde i rigtigt mange år, så længe du bruger og vedligeholder dem ordentligt.

En nem og billig måde at forlænge levetiden på din nye sovepose er at købe en lagenpose til. Lagenposens vigtigste funktion er at skåne indersiden af soveposen mod snavs fra kroppen. Er du på vandretur og har svedt en hel dag, er der ingen grund til at gøre din sovepose beskidt, når du lægger dig til køjs. Lagenposen er nem at vaske, når du kommer hjem, og fungerer essentielt ligesom sengelinnedet derhjemme. Med en lagenpose behøver du derfor ikke at vaske din sovepose lige så ofte. Med hensyn til vedligehold, er lagenposen altså forebyggende.

Derudover kan lagenposerne give lidt ekstra varme, og dermed øge soveposens komforttemperatur. Lagenposer findes i et væld af forskellige materialer, bl.a. silke, bomuld, uld og fleece. Nogle varmer mere end andre, ligesom fylde, vægt og pris også varierer. Find ud af, hvad der er vigtigt for dig; er det varme, pris, eller hvor meget de fylder og vejer? Uanset hvad, er en lagenpose et must, når man ejer en sovepose.


Opbevaring

Når du ikke er på tur og ikke bruger din sovepose, er det vigtigt at du opbevarer soveposen korrekt. Det forlænger soveposens levetid, og den virker også bedre, når du bruger den, hvis den har været ordentligt opbevaret. Soveposer er varme, fordi de er fyldt med et luftigt materiale, ofte dun eller fiber, og det er fyldmaterialets evne til at holde på varm luft, der gør dem varme. For at have optimalt løft, altså evne til at holde på luft, skal soveposer opbevares udfoldet, og ikke komprimeret. Kun når man er på tur, kan man være nødsaget til at pakke soveposen ned i en lille pose, så den ikke fylder hele rygsækken. Både dun og fiber bevarer bedst sin luftige struktur, hvis ikke de er krammet sammen og komprimeret. Det betyder, at isoleringsmaterialet har sværere ved at genvinde sit løft, når du pakker den ud på tur, og du vil ikke få samme varmeegenskaber fra soveposen, som den oprindeligt er lavet til at give.

Dunsoveposer kommer ofte i en praktisk, stor netpose, som soveposen skal opbevares i, da den giver dunene mulighed for at være helt “fluffet op”, uden soveposen fylder alverden. Soveposer med fiberfyld, komme sjældent med den sådan pose, så her må man være lidt kreativ. Enten kan man købe en netpose, eller man kan hænge soveposen op over en bøjle bagerst i skabet. Det vigtige er, at soveposen har mulighed for at være helt fluffet op. Undlad at pakke soveposerne helt lufttæt, men sørg for, at der i huller i den pose eller kasse, du bruger til opbevaring. Skulle der være fugt i soveposen, når du kommer hjem, kan fugten således bedre dampe af.

Vask

Efter nogle år kan både dun og fiber falde lidt sammen, og posen kan miste lidt at sit løft. Til den tid er den nok også blevet lidt beskidt, og det er tid til at vaske din sovepose. De fleste kan selv vaske sin sovepose, men der er et par ting, man skal være opmærksom på. Soveposer, særligt med dun, skal vaskes forsigtigt, da syningerne inde i soveposen ikke kan tåle at blive kastet rundt sammen med store mængder vand. Hvis du vasker din sovepose i vaskemaskine, hvilket vi klart anbefaler, er det vigtigt, at:

1) bruge vaskemiddel til dun eller fiber

2) vaskemaskinen har frontåbning

3) vaskemaskinen har et skåneprogram

Er alle 3 ting på plads, er du klar til at vaske din sovepose. Når du har kørt vasken, kan du nemt kontrollere, at der ikke er sæberester i posen: Klem sammen på soveposen og se, om der komme sæbe med ud. Gør der det, bør du køre endnu et vaskeprogram, men uden sæbe, så posen kan blive skyllet igennem. Vær forsigtig med soveposen, når den er våd. Vand er meget tungt for de fine syninger, der er lavet til at holde styr på lette dun.

Tørring

Nu er det blevet tid til at tørre soveposen. I første omgang skal du forsigtigt klemme så meget vand som muligt ud af soveposen med dine hænder. Det er helt normalt, at soveposen virker flad, og at dunene er klumpet sammen, så det skal du ikke være nervøs over. Herefter er det tid til at tørretumble den. Tørretumbleren skal indstilles til lav varme, og gerne et skåneprogram. Når posen skal tørres er der mange der bruger et par tennisbolde til at løsne dunene, de skal bare ind i tørretumbleren. Tennisboldene kan dog godt være lidt hårde, og derfor kan man få specifikke dunvaskebolde fra Grangers, der er bedre, dem kan du købe i vores butikker. Smid et par tennisbolde eller syv med ind i tørretumbleren, hvis du tørrer en dunpose. Det er vigtigt, at soveposen er helt tør, inden den bliver pakket væk. En tommelfingerregel er, at såfremt der stadig er klumpede dun, så er soveposen ikke tør. For at være på den sikre side, kan du lade den hænge til tørre et par timer eller natten over, før du pakker den væk.