Svampejagt

Skrevet af Lisbeth Rykov

Efteråret er svampeelskernes højtid! Rundt omkring på marker og i skove skyder der alle mulige spændende slags op. Jeg intet mindre end elsker denne tid på året!

Siden barnsben har mine forældre taget min storebror og mig med ud på svampejagt. Udstyret med poser og kurve slentrede vi væk fra stierne, ind i skovens skatkammer, på jagt efter skovens guld, kantareller. Vi sneg os afsted mellem træer og gennem krat og eng, mens vi koncentreret inspicerede overfladen. Diskret prøvede vi at signalere til vores forældre, når vi mente, vi havde fundet guldåren. Det er jo vigtigt at være stille, når man er på svampejagt, ikke for at skræmme byttet, men for at undgå at andre finder de gode jagtmarker.

Med tiden er min viden indenfor svampe avanceret. Kantarellen har fået kamp til stregen af andre udsøgte svampe, som til tider er lettere at finde. Derfor er min tidligere adfærd, hvor jeg sneg mig afsted i skovbunden, skiftet ud med en mere lystig attitude, hvor man høfligt hilser på forbipasserende, som udmærket kan se én, også selvom man ikke hilser.

Jeg kan på det varmeste anbefale både nybegyndere og garvede at tage på svampejagt med Danmarks Naturfredningsforening, hvor en svampeekspert gennemser dagens høst. På den måde får man udvidet sit kendskab til spiselige svampe, så man er sikker på at svampene også vil vække glæde ved middagsbordet. De afholder mange forskellige arrangementer rundt omkring i Danmark.

Hvad skal man have med på svampetur?

Jeg kan anbefale at købe en kniv med børste, så man kan rense svampene, inden man kommer dem i kurven. Så slipper man for at skylle svampene, når man kommer hjem. Jeg bruger selv Opinels svampekniv No. 8 .

Tag en kurv med, som er foret med en avis i bunden, så man slipper for at rense den, når man kommer hjem. Poser kan også sagtens bruge, men svampene bliver mindre mast i en kurv.

Det kan også være en god ide at medbringe en svampebog med svampenøgle. Spis aldrig svampe, du ikke er helt 100 % sikker på er spiselige!

Husk også krus til kaffe, te, kakao eller varmt saftevand. Tag enten en termokande eller termokrus med, så det er let at få sig en varm kop indimellem.

Hvilket tøj passer sig til svampejagt?

Tag tøj på som er hurtigtørrende og slidstærkt. Det er sjældent at svampene står lige ved siden af stierne, så det er meget normalt, at man skal igennem krat, højt vådt græs og buskads. Her kan jeg anbefale Fjällrävens G1000-produkter og Norrønas Svalbard Heavy Duty-serie.

Regntøj og gummistøvler, hvis vejret er ustadigt.

En god varm trøje til frokosten i det fri. Det kunne være en fleece, sweater eller en tynd dunjakke alt efter hvor meget man gider at bære på.

Gode sko, som ikke suger vand. Glæden ved svampejagten fortages hurtigt, hvis man bliver våd og kold.

Og! Hue, handsker og kasket alt efter vejrforhold.

Lige det ekstra

Hvis du stadigt har plads i tasken, er det en god idé at have en lille siddepude eller et underlag med. Det er dejligt at kunne sætte eller lægge sig undervejs og nyde stilheden.

Husk snacks!!! Hjemmelavede er de bedste, men en müslibar eller noget chokolade kan også være helt fantastisk.

Yderligere information om svampejagt kan findes på naturstyrelsens hjemmeside. Her kan man blandt andet læse om de mest gængse spiselige og giftige svampe, samt læse regler og love om svampehøst.

Rigtig god svampejagt!