Tips og tricks til bålet

Det rigtige brænde kan optimere dit bål, så det brænder godt og ryger mindst muligt, du skal bare gå efter nogle bestemte træsorter. Birk, lærk og hassel brænder godt og er særligt godt til det mindste brænde, da det fænger let. Vil man gerne have store flammer, skal man have fat i gran- eller fyrretræ det er fyldt med harpiks som brænder rigtig godt. Til glødebål skal man have fat bøg eller eg, og have et bål med god gang i, inden man putter de store kævler på bålet.

Er bålpladsen fugtig så læg et par kævler i bunden af den, og brug dem som platform til at bygge bålet. Der er nemlig ingen grund til at starte med at gøre sin optænding vådt.

Med en reflektorvæg kan du retningsbestemme varmen. Hvis man kun sidder på den ene side af bålet, kan man lige så godt udnytte alt varmen. Byg en væg af sten eller tykke grene på den ene side af bålet, så vil den sende en del af varmen den anden vej. En reflektorvæg er god metode til at få maksimalt udbytte af det brænde, du har samlet.

Tændstikker er gode , men er ikke meget værd, hvis de er våde. Det er derfor en god idé både at pakke dem vandtæt og have flere remedier, der kan lave ild med på tur. En lighter er en anden klassiker. Desuden er et ildstål en god investering. Det er nemt at bruge, holder længe og virker selvom det er vådt.

Husk at:

• Bål hører til på bålpladser, så find en etableret bålplads når bålet skal tændes

• Sluk bålet, når du forlader det

• Vær opmærksom på tørke og afbrændingsforbud

• Ryd op og efterlad bålpladsen og omgivelserne rene og pæne til de næste, der kommer

• Det er kun brænde, der skal på bålet. Pap, dåser og plastik skal smides ud i skraldespanden.