Fjeld & Fritid's guide til: Caminoen

Jakobsvejen, ruten til Santiago de Compostela, eller i daglig tale Caminoen, er en af verdens mest kendte pilgrimsruter. Ruten fører til katedralen i Santiago de Compostella, hvor en af de tolv apostle Skt. Jakob ifølge legenden ligger begravet.

En af Fjeld & Fritid’s Caminoeksperter giver dig her en guide til Caminoen. Uanset om du er nybegynder, ekspert eller stadig overvejer, så læs med he

Nederst på siden finder du en pakkeliste med vores bud på de bedste produkter til Caminoen – lige til at printe ud!

Sct. Jacob ville møde sin gud

Først og fremmest skal du have lyst til at gå turen. Hvad er din motivation? En kvinde mistede sin søster i en trafikulykke. Det var dybt tragisk. Hun gik Caminoen for at bearbejde sin sorg. En ung mand havde nogle dårlige vaner og en uheldig fortid, som han var nød til at bryde med. En universitetsstuderende brugte vandringen til at forberede overgangen til sit nye studie. På samme måde brugte en pensioneret mand vandringen til at skabe ny meningsfylde, nu hvor den ikke længere tilflød fra arbejdslivet.

En anden havde sin guitar med oven på rygsækken, og der var sang, flamenco og fest omkring ham. Måske kommer du til at vandre et par dage sammen med en letlevende Don Juan eller sammen med en kvinde, der gerne vil stifte familie og knytte dybe bånd. Ser du nogle fodspor, der drejer væk fra stien, kan du være sikker og vis på, at det er et par friluftsnørder, evt. ansat i Fjeld & Fritid, der har søgt overnatning fra et afsides udsigtspunkt, hvorfra solopgangen kan ses.

Motivet kan også være religiøst. For Jacob, som var en af Jesus’ 12 disciple, handlede det om at gå en rute lige under stjernerne ud fra devisen: Tæt på stjernerne = tæt på gud. Derfor gik han under mælkevejen i Nordspanien. Det er den klassiske Camino. En af legenderne fortæller, at hans to disciple begravede ham i Santiago de Compostela, hvor hans knogler blev opdaget igen 800 år efter. Mange pilgrimme vælger af samme årsag og device at gå selvsamme rute. De gule pile slutter der, hvor hans knogler er begravet. Nogle vælger at følge de blå pile tilbage igen. Man kan gå turen helt fra Norge, men i det øjeblik hvor du tror, at du har fundet Caminoens begyndelse, vil du opdage, at der altid er en der er startet en anelse længere borte. Det er lidt lige som at lede efter regnbuens begyndelse.


Ruten gennem Nordspanien

Langt de fleste fastboende og pilgrimme er både hjælpsomme og venlige. Du vil helt sikkert blive mødt med et ”buen Camino”. Det kan meget vel være at du bliver inviteret ind til aftensmad hos en katolsk familie, og bliv ikke overrasket, hvis en muslimsk familie byder dig ind på aftensmad. Det er også set. Bliv heller ikke overrasket hvis du møder buddhister, ja, eller møder dig selv.

På den sidste del af ruten er der mere trængsel, dvs. ca. en uge før du når Santiago de Compostela. Der er både pilgrimme og cyklister.

Mange cyklister forventer at fodgængere springer af stien, når de ringer. Derfor er det en god ide at medbringe en flaske eliksir med tålmod, overbærenhed og viljestyrke. Den kan du også få brug for i en række sociale sammenhænge, eller hvis der ikke er plads på det albergue, som du havde planlagt at overnatte på. Det sker en gang imellem. Det sker fx når en organisation beslutter, at en gruppe mennesker skal gå i samlet flok, og når denne flok kommer til de små og mere afsidesliggende steder, fx Foncebadon. Hvis de går foran dig, tager de alle sengepladserne, og så får du brug for din medbragte eliksir. Den slags er selvfølgelig aldrig et problem, hvis man er friluftsnørd og har overnatningsgrej til at klare den situation. Det er dog et sjældent problem. Jo tættere på Pyrenæerne du starter, des mere alenetid vil du opleve, hvis det er vigtigt for dig. Det kræver som regel, at du har en måneds tid til at vandre i, hvis du vil tilbagelægge hele distancen. På et tidspunkt når du så langt ud mod kysten, at det kan mærkes på jorden; Den er mere fugtigt, og du kan se brændenælder ligesom i Danmark.


Hvad skal du have med på Caminoen?

Udstyret afhænger selvfølgelig af årstiden, og uanset årstid, er det en god idé at tjekke vejrudsigten, inden du traver afsted, så du kan tilpasse din oppakning derefter.

På ryggen

For turen i sommerperioden burde du kunne få plads til alt i en letvægtsrygsæk på omkring 40 liter. Vælg en model, der sidder godt på din ryg og hofter, og som har et velventileret bæresystem og polstret hoftebælte. Det er klart vigtigere, at den føles godt og vejer et par hundrede gram mere, end en helt skrællet letvægtsmodel, hvis ikke den sidder godt.

Se hvilke rygsække, vi anbefaler til en tur på Caminoen her

Om natten

En god nats søvn er den perfekte afslutning på en god dag og giver ny energi til den næste. Derfor skal du ikke gå på kompromis med din sovepose. Er du afsted i sommersæsonen, hvor der er varmt om natten, er en let dunpose nok. Er du afsted i yderperioderne med lidt lavere temperaturer, har du brug for en lidt varmere dunsovepose. Suppler med en silkelagenpose for at passe på din sovepose, for at give lidt ekstra varme og for stadig at være dækket, hvis det skulle blive for varmt til at ligge i en lynet sovepose.

På mange af herbergene kan man låne et tæppe, og i så fald er det rart at have sin egen lagenpose nærmest huden, både af hensyn til komfort og hygiejne. Vi anbefaler især hvide silkelagenposer, som kan snøres lidt ind i toppen, da man kan være uheldig at overnatte et sted med væggelus. De bryder sig ikke meget om silke eller lyse farver, og kan ikke krybe gennem silkelagenposens fine masker.

Støder man ind i udfordringer med at herbergene er overfyldte, og der ikke er flere tæpper til rådighed, er det ekstra godt at have medbragt sin egen lette sovepose.

Hvis kvaliteten af din nattesøvn er afhængig af, om du sover med hovedpude, kan du overveje at investere i en letvægtspude. Vi har mange forskellige slags, og du er meget velkommen til at komme ind og prøve dem alle i butikken..

Se udvalget af hovedpuder her

Se udvalget af lagenposer her

Se hvilke soveposer, vi anbefaler til sommercaminovandring her


På fødderne

Der vil også være små bække, der krydser stierne, og det skal dit fodtøj kunne klare. Tager du af sted i gummisko, får du mudder i dem. For at undgå det, kan du fx købe et par vandresko. Har du ikke så megen vandreerfaring, kan det være en god idé med et par støvler, der netop giver ankelstøtte. Høj åndbarhed og udluftning er skønt, når man vandrer i sommervarmen, men du bør hellere vælge et par vandrestøvler, der giver den rette støtte og stødabsorbering, selvom de ikke er så luftige. Husk at gå dine vandrestøvler til, inden du tager afsted. Du vil blive rigtigt glad for det på turen!

Tag gerne et par gode sandaler med, som du kan lufte fødderne i om aftenen, når du har nået dagens mål, og støvlerne damper af. Du kan enten vælge nogle af de helt lette, hvis de primært er til aftenbrug eller byvandring på en overliggerdag, eller vælge et par af de mere gedigne vandresandaler, så du har mulighed for at tage et vandrestræk i dem til en afveksling fra støvlerne. Husk altid at gå nogle ture i vandresandalerne inden, så din hud kan vænne sig til stropperne. Det er altid en fordel at vælge sandaler uden tåadskillelse, så du kan have sokker deri, når du går rundt på overnatningsstedet om aftenen, skulle det være køligt.

Gode sokker er næsten lige så vigtige som godt fodtøj. Afhængig af hvornår du tager afsted, har du brug for tykkere eller tyndere sokker. Nogle vælger at gå med en liner inderst for at mindske friktion mellem sokker og fødder, mens andre har det fint med kun en vandresok. Tag en prøvetur og se, hvad der fungerer for dig. Hvor mange par du skal have med, afhænger selvfølgelig af, hvor længe du skal være væk. Hvis du medbringer minimum 2-3 par, har du altid et rent par i overskud.

Til sommerbrug vil et par Bridgedale Hike Ultralight være et godt valg.

På kroppen

Selv når du går i den tørreste periode i sommermånederne, kan der være dage med regnvejr. De fleste vælger at medbringe en regnponcho. Den er billig, den flyder minimalt og vejer kun lidt. Er det regnvejr i flere dage og blæsevejr, bliver du med tiden blæst våd af den løstsiddende poncho, som flagrer hid og did og alle vegne, og så er et let sæt regntøj at foretrække. Regntøjet kan også bruges, når det blæser. Hvis du skal have regnbukser med, så vælg et par med fuld lynlås, så de er nemme at få af og på med støvler på. Skal du gå Caminoen i perioder med megen regn, er det værd at overveje en mere slidstærk skaljakke med forstærkninger på skuldrene.

Se hele udvalget af vandtæt beklædning her.

Uanset årstid og temperatur er det rart at gå med et lag af blød merinould inderst. Uldundertøj og T-shirts fås i forskellige tykkelser og er behagelige at have på. Uld tørrer hurtigt, tilpasser sig din kropstemperatur og kommer ikke til at lugte. Tag to med, så du altid har en ren T-shirt.

Du kan sagtens nøjes med et par lette bukser; gerne zip-off, så du hurtigt kan klæde om til shorts. Hvis du har plads i rygsækken, så pak eventuelt et ekstra par som luksus, evt. et par trekkingtights med fuld bevægefrihed, eller vælg et par shorts eller en nederdel, som du kan have på, når du vasker.

Se udvalget af zip-off-bukser: Dame.

Se udvalget af zip-off-bukser: Herre.

Selvom det sjældent bliver rigtigt koldt på Caminoen, kan det være rart med en lidt varmere trøje eller fleece om morgenen eller på de køligere aftener. Fleece er lettere end uld og tørrer hurtigt, til gengæld er uld bedre til at mindske lugt, så du ikke behøver at vaske så tit.

Se hele udvalget af mellemlag her.

Top din påklædning med en Buff, der kan det hele. Fra halse disse og tørklæde til hue og alt midtimellem. En kasket eller solhat kan give ansigtet lidt sval skygge og mindske risikoen for solskoldninger.

Se hele udvalget af halsedisser her.

Se hele udvalget af hatte og kasketter her.



Og så er der alt det løse ...

Caminoen byder på mange bakker, så et sæt vandrestave er fantastiske til at aflaste knæ og ryg og skabe stabilitet på stejle stykker. Vælg nogle, der er lette, og som kan pakkes sammen, eller vælg den autentiske løsning og find en god lang pind på turen.

Se udvalget af vandrestave her.

Dit yndlingshåndklæde fra badeværelset derhjemme duer ikke. Det fylder og vejer for meget, tørrer langsomt og kan nemt blive jordslået, fordi det næppe når at tørre helt, inden det skal pakkes ned i rygsækken igen. Gå i stedet efter et hurtigtørrende håndklæde, som både fylder og vejer ganske lidt og tørrer utrolig hurtigt.

Se udvalget af mikrofiberhåndklæder her.

Vælg en toilettaske med krog, så du kan hænge den op, når du skal i bad på herberget. Her kan du have både pas, penge, papirer, telefon og toiletartikler med, uden at de bliver våde.

Se udvalget af toilettasker med krog her.

Et lille førstehjælpssæt med det mest nødvendige er godt til behandling af vablerne, små sår, og hvad der ellers kan opstå af småreparationer på en lang vandretur.

Se udvalget her.

Husk også solcreme og læbepomade, da dine læber kan blive meget tørre i varmen og vinden. Vaseline kan både bruges til læberne og til at forebygge vabler.

Der skal masser af væske indenbords på en vandretur, så en god drikkeflaske eller et drikkesystem er uundværligt. Valget afhænger af din rygsæk og præference.

Se udvalget af drikkeflasker eller drikkesystemer.

Om aftenen på refugiet kan der godt være lidt mørkt, så dér er en pandelampe en god investering, også til at oplyse siderne, hvis du vil læse lidt inden du lægger dig til at sove. Skal du tidligt af sted om morgenen, er den også god til at oplyse din vej i tusmørket, eller blot til at finde rundt i din rygsæk efter mørket er faldet på.

Se udvalget her.

Selvom din rygsæk har indbygget regnovertræk, kan det alligevel være rart med nogle vandtætte pakposer til dine ting. Det gør det også nemmere at få et overblik over oppakningen.

Find et regnslag i den rette størrelse her.

Og tag selvfølgelig kamera samt ekstra batterier med til at forevige turen.