Et sten sikkert bål

For nogle kan det at lave bål handle mere om held end forstand, hvis det skal virke i første forsøg, men det behøver det ikke at være. Vi har lavet en guide som næsten med garanti sikrer, at du får bål på første tændstik.

Et godt bål kræver god forberedelse, men hvis du tager dig tiden til at gøre dig ordentligt klar, bliver båltændingen let som en leg.

Brændet skal være så tørt som muligt, det er klart, men nogle gange kan tørt brænde være en mangelvare. Nogle gange kan man være heldig at finde en brændestabel, og her vil de nederste lag brænde typisk være mere tørre. Derudover kan man i den tætte del af skoven være heldig, at brændet har ligget mere i læ for regn. Det sidste råd er at gå efter asketræ, det kan nemlig brænde, selvom det er fugtigt.

Når bålet er kommet i gang, kan man tørre de fugtige brændestykker, der skal på bålet, ved at lægge dem rundt om bålet så de bliver varmet op.

Optænding

For overhovedet at kunne få gang i bålet, er man nødt til at have optænding og det er ikke nok med en flaske lampeolie. Optænding er letantændeligt materiale, som brænder længe og varmt nok til, at det kan antænde større stykker træ. Man har brug for mere end de fleste tror. Med 3-4 store håndfulde har du nok, men du kan næsten ikke samle for meget.

Der er mange gode bud på velegnet optænding og herunder kan du læse om et par af dem.

Birkebark er en klassiker, når det kommer til optænding. Birkebark er let at finde i fleste danske skove og er nemt at kende, pga. sin hvide farve. Det er godt til optænding, fordi det er helt tyndt og fint og derfor fænger nemt, og så er det desuden fyldt med en masse olier, der er brændbare. Og så lige en sidste, meget vigtig ting, tag birkebarken fra de døde træer, der er masser af dem rundt omkring i skovbunden.

Kvas er de helt tørre grene fra fyr og gran, som der ligger i bunkevis under træerne. Det er nemt at finde, og tænder meget let.

Spåner fra større stykker brænde er også oplagte at bruge som optænding og er gode til at give lidt større flammer, der kan få fat i brændet. For at lave spåner, skal du huske kniven, og så er det ellers bare med at komme i gang med snitte, i bedste Emil fra Lønneberg stil.

Den nemme løsning er tv-kokke-tricket, nemlig at have snydt hjemmefra. Optændingsbriketter findes i mange afskygninger og fåes typisk i byggemarkeder.

Når optændingen er på plads, mangler du bare brændet. Som sagt skal det være tørt, og så er det vigtigt, at du har både noget småt, mellemstort og stort. Man skal bruge en del brændebrændestykker der er ca. 1-2 fingres tykkelse i første omgang og cirka så meget, at du kun lige kan holde det med begge hænder.

De øvrige størrelser skal du have en hel favn fuld af, og skal man have bål længe, skal du sørge for løbende at supplere op, så bålet ikke brænder ud.

Husk, at der altid skal udvises forsigtighed ved afbrænding af bål, og at afbrændingen skal ske kontrolleret og under opsyn. Tjek de generelle anbefalinger og regler for afbrænding af bål på Naturstyrelsens hjemmeside - og respekter ALTID et eventuelt afbrændingsforbud.

Læs også vores artikel med endnu flere gode tips og tricks til bålet her.