Ni gode råd til bekæmpelse af ildelugtende klatresko

Efter flere kampe med at presse fødderne i forskellige modeller af ballerina-lignende fodtøj, har du fundet de perfekte klatresko. Skoene har hjulpet dig op ad mange ruter, og boulder-problemerne har du løst som en lynhurtig abekat. Alt er godt; skoene har tilpasset sig dine fødder, og I har en super symbiose kørende… Men… De lugter. Fælt.

Tidspunktet kommer unægteligt, hvor dine klatresko begynder at gøre opmærksom på sig selv, eller også vil dine venner eller familien gøre dig opmærksom dem. I klatreskoene, som sjældent får lov at tørre helt, inden man igen afleverer en god portion sved og snavs deri, dannes der et gunstigt miljø for bakterier. Bakterierne nedbryder lækkerierne til affaldsstoffer, der giver den uønskede dunst. Kalk og snavs er en del af klatremiljøet, så du kan vælge at omfavne klatreskoenes mindre velduftende sidegevinst som en del af den lidt rå pakke. Er det alligevel for meget, kan du forsøge dig med disse ni råd.

Forebyggelse er det bedste våben mod stank. De første fem råd er primært forebyggende:

1. Fodhygiejne

Sørg for god fodhygiejne. Jo mindre hård hud og snavs, du har på fødderne, desto mindre af det vil havne i klatreskoene og skabe grobund for bakterier. Vaks evt. fødderne med en våd klud, inden du stikker dem i klatreskoene.

2. Sokker

Det er overhovedet ikke særligt sejt at klatre med sokker, og det kan forringe præstationsniveauet, men dine fødder vil bedre kunne ånde. Samtidig vil skidt og snavs mere sandsynligt sætte sig i sokkerne frem for skoene.

3. Deodorant

Antiperspirant virker fortrinligt under armene, og nu kan man simpelthen også få deodorant til fødderne. Det koster ikke alverden. Man kan også forsøge sig med et par pift med en sko-deodorant direkte ned i klatreskoene. Husk at lade det tørre helt inden brug.

4. Fodpudder

Brugt på babyrumper i årtier; talkum virker super fugtabsorberende, og kan præventivt smøres på fødderne mod sved, så skoene ikke bliver så fugtige. Der findes decideret antiperspirant fodpudder, som er baseret på talkum. Fattigmandsudgaven er bagepulver eller endda kalk (helst flydende kalk, da det kan komme på i et tyndt lag). Sørg for at fjerne overskydende pulver inden klatring, da det ellers vil blive til en slimet substans i skoene, så man skøjter rundt.

5. Lad skoene få luft

Opbevar altid skoene, så de kan tørre og få luft. Ellers vil bakterier mæske sig i det fugtige miljø og danne den træls lugt. Hæng eventuelt skoene i en karabin uden på tasken, så de luftes igennem og ikke forpester hele tasken.

6. Fugtabsorberende poser

De små, raslende poser, der følger med nyt tøj, elektronik og sko, de kan faktisk være nyttige! Put et par, eller en håndfuld silikagel-poser i dine klatresko efter træning. Poserne suger effektivt fugt, og de er selv helt lugtneutrale. Nogle sværger til at putte teposer i skoene af samme årsag.

7. Rengør dem

Vask klatreskoene i lunkent sæbevand med en stiv børste, og væbn dig med tålmodighed. Husk på, at du bekæmper skidt opbygget gennem mange timers hårdt arbejde, sjov og spas.

8. Rodalon

Rodalon er bakteriedræbende. Lav en blanding jf. anvisningerne på flasken, og fyld det på en sprayflaske. Sprøjt rundt i skoene med blandingen, og lad dem tørre helt inden brug. Er det helt grelt med lugten, kan du drukne skoene i en balje rodalon og vand i en halv time.

9. Sko i fryseren

Prøv at dræbe bakterierne med et par overnatninger ved 18 graders frost. Husk at pakke skoene i en pose. Med mindre dine pindis gerne må smage lidt af sure sko.

Læs også vores plejeguide til klatresko.