Er vintergarderoben klar?

Når temperaturen falder, handler det om at pakke sig godt ind, uanset om du er på tur i skoven eller venter på bussen. Men hvordan finder man lige den rigtige vinterjakke, og skal huen nu være af uld? I denne guide hjælper vi dig med at finde det, du mangler for at holde varmen hele vinteren.

Tre gode råd til valg af vintergarderobe:

- Overvej dit aktivitetsniveau – hvor aktiv er du?

- Overvej din grad af kuldskærhed – hvor meget fryser du?

- Overvej dit formål/behov/brug – hvad skal du bruge tøjet til?

Vinterjakken

Vinterjakken er hjørnestenen i enhver vintergarderobe og uden en dejlig varm en af slagsen, kan vinteren hurtigt føles længere og strengere end nødvendigt. Det er klart, den skal være varm og når det kommer til at holde varmen i kulden, har du flere muligheder. Et oplagt valg er at vælge en foret jakke. Den kan være foret med fiber eller dun. Begge dele har fordele og ulemper. Grundlæggende har de den samme funktion, nemlig at holde på den varme luft, som kroppen producerer. Det er en jakkes evne til at holde på varm luft, der gør den varm.


Dunjakker er dejligt varme og er næsten et must-have på tur, når temperaturen daler.

Fordelen ved dun er, at det er meget komprimerbare ift. den varme, den kan holde på. Det betyder, at en dunjakke er oplagt at have med i rygsækken, fordi den ikke fylder særligt meget, og udover det også er meget let. Dun har desuden den særlige egenskab, at det er naturligt temperaturregulerende, det har altså en slags ”indbygget termostat”.

Ulempen ved dun er, at det er meget sårbart især overfor vand, fedt og snavs. Dun risikerer at klaske samme, hvis de bliver våde eller meget snavsede af f.eks. regn, sved og eller snavs kroppen. At vaske en dunjakke er heller ikke en helt ligetil proces, det kræver tid og omhyggelighed. Heldigvis har vi lavet en guide til, hvordan du vasker din dunjakke, så det bliver lidt mere overskueligt.

Fiberjakker er, som navnet antyder, foret med fiber. Typisk er det en syntetisk fiber, som er udviklet til at minde så meget om dun som muligt, men uden ulemperne. Det har de store outdoorbrands efterhånden gjort ret godt. Fordelene ved fiber er nemlig, at det er et meget holdbart materiale. Vand og snavs er ikke et problem for den syntetiske fiber, de faktisk stadig varmer, når det vådt og ikke klasker sammen, som dun gør.

Det er desværre rigtigt svært at efterligne dun, så godt som man kunne tænke sig. Fiber både fylder og vejer lidt mere end dun gør, hvis man sammenligner jakker, der er ca. lige varme.

Er man du sikker på, at jakken forbliver tør hele vejen – hvis man f.eks ikke skal være udenfor eller at det er så koldt, at vand kun findes i frossen udgave som is eller sne, så kan du sagtens bruge en dunjakke. Hvis der er risiko for, at jakken bliver fugtig eller våd, er det gode valg en fiberjakke.

Nogle forede jakker kommer med et helt vandtæt yderlag, og så der kan man bare vælge den, man helst vil have, da man jo sikker på ikke at blive våd udefra.

Skal den være vandtæt?

Til hverdagsbrug vil det, for langt de fleste, give mening at vælge en vandtæt jakke. Den danske vinter byder ofte på regn og slud, og det er ikke sjovt at være gennemblødt og kold, når man kommer frem på arbejdet, studiet eller noget helt 3 tredje. Hos Fjeld&Fritid har vi en række forskellige forede og vandtætte jakker. Nogle af dem er designet til hverdagsbrug, andre til skiløb, men disse er ligeså gode i byen som på pisten.

Hvis du har nok varme i en fleece eller tynd fiberjakke, kan du kombinere den med en skaljakke. Det kan være du har noget af det forvejen, hvis ikke kan vi helt sikkert hjælpe dig med at finde noget der passer, både i varme og i størrelse.

Til turbrug anbefaler vi, at du køber en skaljakke og foret jakke hver for sig. Det er et mere alsidigt system og fungerer bedre hele året rundt, end hvis man har en foret jakke, der også er vandtæt. Skaljakken kan også bruges på regnfulde og kølige, blæsende dage om sommeren, og en tynd fiberjakke er fantastisk at have med på forårs- og efterårsture.

Skal du på tur, hvor der er rigtigt koldt, er det ikke engang sikkert, at du har brug for en vandtæt jakke. Er temperaturen meget lav, kan du nøjes med en jakke, der tager vinden som f.eks. en bomuldsanorak eller en softshell jakke. De ånder meget bedre end skaljakker, og beskytter lige så godt mod vind og sne, men ikke regn. Det skal altså være så koldt, at vand kun findes i frosne udgaver som is eller sne.

Huen

”90% af kropsvarmen forsvinder ud af hovedet”. Den sætning er der mange, der har hørt, og det er sådan set i princippet også rigtigt. Hvis man er fuldt påklædt, men ikke har en hue på, mister man mest varme der, hvor vi man ikke har tøj på – altså på hovedet. Så skal du ud i kulden og vil du gerne holde varmen, skal du pakke dig så meget som muligt ind.

Hos Fjeld&Fritid har vi et stort udvalg af huer i mange tykkelser, materialer, mønstre og farver. Jo tykkere huen er, jo varmere er den. Det handler nemlig om, hvor meget materiale, der er til at holde varmen inde. Når det kommer til materialer, er akryl eller uld gode valg. Det er blødt og varmt, og særligt ulden er god på tur, da det ikke kommer til at lugte, og varmer selvom der bliver vådt. Vi har endda også vandtætte huer, hvis du har brug for maksimal beskyttelse mod vinteren.

Handsker og luffer

At holde hænderne varme er ikke svært, det kræver blot et par gode handsker eller luffer. Generelt er luffer varmere end handsker, fordi fingrene ligger op ad hinanden og giver varme til naboen, men man mister, ikke overraskende, finmotorikken. Uanset om du vælger en luffe eller en handske, skal du være opmærksom på to ting; foret og ydermaterialet.

De fleste handsker og luffer er lavet til at varme hænderne, men de er ikke lige varme. Vi har alt fra tynde inderhandsker i uld til store dunluffer lavet til toppen af Mount Everest. Derfor er det en god idé at vide, hvor og hvordan man skal bruge handskerne eller lufferne, inden man køber dem.

Nogle handsker er vandtætte, andre vindtætte og du kan også få nogle helt tynde, der ikke er nogen af delene. Igen handler det om, at hvad du skal bruge dem til, der afgører, hvad du har brug for.

Når det kommer til handsker og luffer, gælder lag-på-lag princippet også. Skal du ud, hvor det er meget koldt, kan du derfor med fordel anskaffe dig både en inder- og yderhandske.

Uldtøj

Uld har rigtigt mange gode egenskaber, og særligt om vinteren kommer ulden til sin ret. Ulden er super som inder- og mellemlag under vinterjakken. Ulden er god til at absorbere fugt og samtidig varme, selvom det er lidt vådt, og af den grund er det særligt godt om vinteren.

Cykler du til dagligt, eller er du meget ude og så inde og så ude igen, er du udsat for hyppige skift i temperatur, og her er det særligt godt med en trøje inderst, der kan suge lidt sved og samtidigt være varm. Og på tur er den uldne trøje jo en klassisker, og ikke uden grund, den er varm, behagelig og et must for enhver outdoor entusiast.

Både til hverdag og til turbrug har ulden en anden fordel, uld er nemlig naturligt antibakeriel. Det betyder, at ulden ikke komme til at luge dårligt, selv efter mange timers brug. Hvis du bare sørger for at hænge ulden til ”luftning”, når dagen er omme, er den frisk og klar til en ny dag morgenen efter.

Varme bukser

Verden udenfor kan blive en kold fornøjelse uden de rigtige bukser, og det er forfærdeligt at fryse sin ***** af. Med de rigtige bukser kan du undgå dette og du har faktisk flere muligheder. Du kan anskaffe dig et par forede bukser, men du kan også købe et par lange underbukser i uld og have dem på indenunder dine almindelige bukser – eller skalbukser.

Vi har kraftige skibukser og forede bukser fra Fjällräven, som næsten ligner chinos. Så igen handler det om at finde et par bukser, der passer til formålet.

Skal du bruge bukserne på tur, vil et par kraftige fjeldbukser være det rigtige valg. Vi har både klassiske tur bukser fra Fjällräven og mere moderne tekniske bukser fra Norrøna eller Mountain Equipment.

Fordelen ved et par rigtige fjeldbukser er blandt andet praktiske detaljer som masser af lommer og løkker til grej. Slidstærke områder, der hvor bukserne er mest udsatte for slid. Materiale der ånder godt, når du bevæger dig og tørrer hurtigt, hvis det bliver vådt. Og så er de syet, så de er behagelige at bevæge sig i.

Med det rigtige tøj kan enhver form for vinter bare komme an!