Fjeld & Fritid's guide til: Himalaya

Hvad skal du have med til Himalaya

Himalaya er et vidtstrakt bjergterræn med alverdens muligheder for eventyr af forskellig varighed og sværhedsgrad. Hvis du skal afsted på det, man vil kalde et "Himalaya-trek", eller på godt dansk; en vandretur i Himalaya, kan du med rette tage udgangspunkt i denne vejledning og pakkeliste.


Fodtøj

Støvler

Meindl Borneo (læder) eller Meindl Kansas (Gore-tex) er begge fleksible støvler med en mellemstiv sål og lækkert tætsluttende skaft med memoryfoam. Husk gerne et sæt ekstra snørebånd og eventuelt et par luftige gummisko eller lette sandaler til at have på i lejren eller i tehuset.

Sokker

Du kan bære liners inderst på fødderne, hvis du ønsker det. Som vandresok er Bridgedale Trail eller Trekker gode, afhængig af om du har hhv. varme eller kolde fødder. Et par varme sokker til lejren eller i tehuset er en dejlig luksus. Medbring nok strømper til, at du altid har et par rene at tage på.

Beklædning

Bukser

Find et par bukser, der sidder godt, og som passer til den tur, du skal på.

Fjällräven Karl/Karla Zip-Off bukser er et fornuftigt bud, da det kan være rart med lange bukser om morgenen og aftenen, mens shorts er at foretrække midt på dagen. Med et par Zip-off-bukser slipper du for besværet med at skifte bukser undervejs. Karl/Karla er slidstærke samt vandafvisende og relativt hurtigtørrende. Hvis du ønsker lidt mere tekniske bukser med udluftning og et mere åndbart strækmateriale på bl.a. lænden, hvor man gerne kommer til at svede, kan du vælge Fjällräven Keb Trousers. De fås i forskellige længder, og er et par avancerede vandrebukser med mange fede detaljer.

Du kan også for maksimal bevægefrihed vælge et par softshellbukser, der er lavet udelukkende i strækbart materiale. I den kategori kan bl.a. nævnes Norrøna Falketind Flex 1.

Uldhipsters eller -boxershorts

Aclima Lightwool eller Norrøna Baselayer er serier af tyndt kvalitetsuldsundertøj. Det er lækkert med merinould nærmest kroppen, fordi det er ultrablødt og ikke bliver til et koldt omslag, som bomuld kan blive, når man sveder. Overvej også par lange underbukser, til hvis det bliver rigtigt koldt.

Uld-t-shirts eller -bluser

Aclima Lightwool eller Norrøna Baselayer. Vælg gerne en variant med lange ærmer, da man kan altid smøge ærmerne op. Medbring minimum 3 styk.

Uld- eller fleecetrøje

F.eks. Aclima Hood Sweater, Fjällräven Keb Fleece Hoody eller Arc’Teryx Kaynite Hoody er alle alsidige mellemlag blandt mange mulige. De er dejligt lune på de kølige morgener, og fungerer godt som mellemlag under dunjakken på de helt kolde dage. Alle varmer de godt og vejer ikke ret meget. Fleecetrøjerne kan også bruges som let jakke på lune dage.

Softshelljakke

En softshelljakke skærmer mod vind, lidt regn og ånder godt, mens man er aktiv. Man kan også vælge en vindtæt jakke af andet materiale. Vi fraråder dog at du går i din vandtætte skaljakke, da den ikke kan følge med på åndbarheden.

Dun- eller fiberjakke

Til pauserne i skyggen, om aftenen eller hvis det bliver koldt, er det skønt at kunne trække i en let fiber- eller dunjakke, der hverken fylder eller vejer synderligt i bagagen, men varmer fortrinligt. Atom LT fra Arc’Teryx er en lækker fiberjakke, som dermed ikke er så følsom overfor fugt.

Godt regntøj/skaltøj

Det kan både regne og sne i bjergene, så vær forberedt på hurtige vejrskift. Skaltøj er mere åndbart og slidstærk end regntøj og fås i forskellig slidstyrke, pris- og vægtklasse. Med Fjällrävens Keb Eco-Shell er du både sikret mod omskiftelige vejrforhold, og er samtidig med til at passe godt på miljøet, da Eco-Shell er delvist fremstillet af genbrugspolyester og hele produktionen er klimakompenseret.

Vanter og hovedbeklædning

Megen kropsvarme forsvinder via hovedet, hvis ikke det er pakket ind, så husk en hue, især til kolde nætter.

Vanter er gode til de kolde morgener. Et par tynde uldlinere kan være effektive både alene eller inde i de lidt tykkere vanter.

Medbring gerne et par ekstra vanter, eller sy en børnehavesløjfe i, da det faktisk ofte sker, at vanterne flyver væk, når man lige skal have dem af for at finde noget i rygsækken, tage et billede eller lignende.

En kasket eller solhat kan også være en god idé til at beskytte mod solen, som er skarp i de højere luftlag.

Buff, halsedisse, neckgaiter; kært barn har mange navne. Lad den bo og lune omkring halsen. Den kan anvendes på adskillige måder; kun fantasien sætter grænser! En halsedisse yder effektiv beskyttelse mod både sol, støv og kulde.

Bagage

Dufflebag

Osprey Transporter 65 er en solid taske med stor sportstaskeåbning, hvilket gør den praktisk at pakke, og den kan nemt bæres af et æsel/en hest/yakokse. Den findes også i både større og mindre størrelser.

Vælger du selv at gå med hele din oppakning på ryggen, anbefaler vi en decideret vandrerygsæk. Osprey Aether 70 til herrer eller Ariel 65 til damer er solide valg. Vælger du en vandrerygsæk, er en flight bag, såsom Osprey Airporter, udenom en god beskyttelse på flyrejsen, da remme og spænder fra rygsækken let kan sidde fast i bagagebåndet og gå i stykker. En hængelås til bagagen er vigtig; både til dufflebag og resten af bagagen, hvis du f.eks. skal efterlade den på et hotel.

Dry bags

Husk også at pakke bagagen vandtæt, evt. i drybags, så du altid er sikker på, at dine ting er tørre, når du skal bruge dem.

Dagtursrygsæk

Vælg en rygsæk på ca 20-30 liter til snacks, vand, kamera samt dit varme lag og vandtætte tøj. Osprey har et bredt udvalg af dagtursrygsække; Talon 22/33 eller Stratos 24/36 til herrer og tilsvarende Tempest 20/30 eller Sirrus 24/36 til kvinder. Vælg den, der sidder bedst på din ryg.

Sovegrej

Sovepose

Vælg Mountain Equipment Helium 600, alternativt Helium 800, hvis du er kuldskær.

Lagenpose i silke

En lagenpose både skåner din sovepose, og kan bruges alene, hvis det er meget varmt. Den tilføjer også lidt ekstra isolering, inde i soveposen på de køligere nætter.

Hovedpude

En letvægtshovedpude er lækker at have med på de længere trekkingture.

Liggeunderlag

Skal du sove i telt, bør du vælge et liggeunderlag i ca 5 cm’s tykkelse for højere komfort. Skal du sove i te-hus kan du nøjes med et, der er tyndere. Det vigtigste er dog, at R-værdien passer til den tur, du skal på, så du får den rette isolering. Komfort er også vigtigt, så du kan få bedst mulig nattesøvn. Kom endelig ind i butikken og find ud af, hvilket underlag, du føler dig bedst tilpas på.

Øvrigt udstyr

Vandrestave

Et par vandrestave er en stor hjælp på vandreturen. Undersøgelser viser, at de aflaster knæ og ryg ved at tage op til 35% af stødbelastningen. Samtidig er de gode at støtte sig til i ujævnt terræn, såvel som de gode at læne sig op ad, hvis du skal nyde udsigten og slappe af samtidig. Et par gode bud er Black Diamond Distance FLZ Poles eller Black Diamond Alpine FLZ Trekking Poles med større trenser, hvis du skal gå i sne.

Pengebælte

Vi har et stort udvalg af pengebælter; store og rummelige til minimalistiske, der er behagelige mod huden. De er formidable til storbyen, og til at holde styr på penge, pas og rejsedokumenter.

Hurtigtørrende håndklæde

Et mikrofiberhåndklæde vejer og fylder væsentligt mindre end et bomuldsfrottehåndklæde, og tørrer på ingen tid.

Pandelampe

Black Diamond Spot-pandelampen er god at læse med, når du skal finde ting i rygsækken i mørket med begge hænder frie, hvis du hurtigt skal finde vej til toilettet, hvis turen starter før solopgang eller slutter efter solnedgang. Se hele udvalget her.

Solbriller

Vælg en let og velsiddende udgave, gerne med linsekategori 3, hvor kun 8-18% af solens UV-lys trænger gennem glasset.

Drikkedunk

Vælg med fordel Nalgene On The Fly (OTF)-drikkeflasken; den er let at fylde, rengøre og drikke af. Du kan eventuelt supplere med et drikkesystem fra Osprey.

Husk også

En lommekniv med flere funktioner kan være praktisk til at skære mad med, eller til at klippe negle.

Håndvarmere til at lægge i lommerne og hurtigt få varmen i fingrene, hvis det er rigtigt koldt.

Solcreme og solstift til læberne. Vælg produkter i en god kvalitet.

Fodcreme til at smøre fødderne ind om aftenen, så du nemmere undgår hælsprækker.

Husk kamera med ekstra batteri – eller en powerbank til mobilen.

En lille kikkert, så du kan se dyr, bjergbestigere eller andet spændende på lang afstand.

En nødhjælpsfløjte. Der er på mange nye rygsække indbygget en nødfløjte i brystspændet.

En lighter (må ikke medbringes på flyet, så køb den, når du kommer frem)

Toiletpapir eller lommeletter (hvis du ikke har lyst til at bruge det lokale sandpapir)

Sysæt (gerne med kraftige nåle og kraftig sytråd)

Førstehjælpskit og evt. medicin. Der kan være langt til hjælp, så sørg selv for det mest basale.

Plastikposer (til skrald, snacks, osv)

En god guidebog

Hvis I er flere, der skal afsted sammen, kan I med fordel deles om nogle af tingene, så I ikke allesammen medbringer f.eks. sysæt, førstehjælpskasse eller plastikposer.