Turen går til Danmark

Der er mange fordele i at holde ferie i Danmark, og Danmark har rigtig meget at byde på for os, der elsker at holde aktiv ferie! De fleste er bekendt med, at vi har et dejligt klima og det kan være en fordel, at der sjældent bliver 30-40 graders varme i Danmark, når man skal ud og vandre eller cykle i mange timer. Det er heller ikke nogen hemmelighed, at vi ikke har høje bjerge – til gengæld har vi et smukt og varieret, frodigt grønt landskab med rigtig meget fantastisk kystlinie.

Men måske er det ikke alle, der ved, hvor mange officielle vandre- og cykelruter vi rent faktisk har fordelt rundt om i hele landet. Og at der langs flere af ruterne er herberger, hvor man kan overnatte fuldstændig ligesom i Sydeuropa. Det er nemt at finde ruter, der er egnede for både begyndere og eksperter, og Danmark kan være et godt sted at starte, hvis hele familien skal på tur og de yngste skal introduceres til vandre- eller cykelferiens glæder.

Hvis du planlægger en ferie i Danmark, kan det være alletiders mulighed for at udforske en del af riget, som du ikke kender så godt i forvejen. Og du kan hurtigt komme med tog/bus/færge til det sted i Danmark, du ønsker at lære bedre at kende/du vil besøge. Hvor godt kender du f.eks. Jylland?

Der er tre ting, der kan hjælpe dig i planlægningsfasen;

1) Først skal du finde ud af, hvordan du vil komme frem – er det på cykel eller på dine fødder?

2) Dernæst skal du finde ud af, hvor længe du skal være afsted. Er det en dagstur, weekendtur eller en hel sommerferie?

3) Og endelig skal du beslutte dig for, hvor du vil hen – hvilken del af Danmark, du vil se mere af.


Vi har samlet nogle links til dig, hvor du kan få hjælp til planlægning af både vandre- og cykelture i Danmark. Cyklistforbundet fortæller om de bedste cykelruter i Danmark, hvor alle kan være med.

https://www.cyklistforbundet.dk/alt-om-cykling/guides/cykelruter/

Visit Denmark og Naturstyrelsen har både oversigter over cykel- og vandreruter, overnatningsmuligheder og tips til, hvordan man gebærder sig i naturen.

https://www.visitdenmark.dk/danmark/oplevelser

https://naturstyrelsen.dk/naturoplevelser/aktiviteter/

Dansk Vandrelaug har opdelt alle landets vandreruter geografisk.

https://dvl.dk/vandring/danmark/vandreruter-i-danmark-geografisk/

Om du cykler eller vandrer, skal du sørge for at have disse fire ting med.

Sovegrej:

Både i byerne og landområderne er der masser af overnatningsmuligheder; hotel, herberg, vandrehjem, Bed & Breakfast, Airbnb og camping. Uanset om du sover under tag, teltdug eller åben himmel, er det en god idé at have en ikke alt for varm sovepose og en lagenpose med i bagagen. Hvis du har tænkt dig at sove udenfor, bør du også medbringe et godt liggeunderlag. Nogle bruger en trøje som hovedpude – andre har en lille oppustelig hovedpude med. Selvom de fleste af os sover godt efter en hel dag ude i den friske luft med masser af fysisk aktivitet, kan det alligevel gøre en betydelig forskel at sørge for en virkelig behagelig nats søvn. God søvn er lig med brændstof til næste dags eventyr.

Tøj og sko:

Sørg for at pakke et sæt uld-undertøj og en uld t-shirt. Det er også en god idé med en vindtæt jakke – og/eller en skaljakke til dagene med byger eller regnvejr. Tag både lange bukser og shorts med og læg dem eventuelt, så du hurtigt kan skifte undervejs. Vælg bukser, der tørrer hurtigt, har en god bevægelsesfrihed og med mange lommer, så du slipper for at stoppe og pakke ud hele tiden. Et par gode vandresko eller -støvler giver flere kilometer i benene, fordi de støtter og aflaster dine fødder. Vælg fodtøj efter terrænet - og dine fødder. (link til artikel om at vælge vandresko) Pak også et sæt tøj og evt sandaler eller gummisko, så du kan skifte til noget tørt, når I slår lejr eller holder pause.

Snacks:

Du vil hurtigt opdage at du burger mere energi på tur end i din hverdag, fordi du formentlig bevæger dig meget mere på tur end du plejer. Derfor er det vigtigt at du husker nogle gode snacks f.eks. energibarer, så du hele tiden kan få fyldt benzin på motoren. I Danmark er der sjældent flere dage mellem mulighederne for at proviantere. Du kan vælge at handle ind undervejs, så du kan benytte friske råvarer. Du kan også medbringe frysetørret mad, der hverken fylder eller vejer særlig meget, og som blot skal have en spand kogende vand for at blive til et lækkert måltid.

Bagage:

Hvis du cykler rundt i Danmark, kan du montere cykeltasker på din jernhest og evt kombinere det med en rygsæk eller anhænger, hvis du har rigtig meget bagage. Hvis du vandrer, kan du klare dig med en god stor turrygsæk på omkring 50 liter med et godt bæresystem.

En af de mange fordele ved at holde ferie i Danmark er, at der sjældent er ret langt hverken ud eller hjem. Så når taskerne er pakket, er det bare afsted ud i det blå og lade oplevelserne rulle ind over dig, som bølgerne ved Vesterhavet. Man behøver ikke altid rejse langt væk for at få store oplevelser eller koble helt af. Eventyret venter, den der forstår at gribe det. Nogle gange lige rundt om hjørnet.