Sådan plejer du dit telt og din tarp


Opbevaring og pleje

Telte og tarps kan holde i mange år, hvis du passer godt på dem. De er ikke svære at pleje; de skal bare være tørre og rene, inden du pakker dem helt væk. Det kan helt klart anbefales at hænge telt eller tarp til tørre, når du kommer hjem fra tur. Derudover kan det være en god idé at opbevare dit telt løst; altså ikke i posen det kommer i, men f.eks. i en netpose. Har du haft dit telt i mange år eller bare brugt det hårdt og meget, kan du imprægnere det med Fabsil, en silikonebaseret imprægneringsspray, hvilket forlænger levetiden på dit telt.


På tur

Den bedste måde, hvorpå du kan få dit telt til at holde i mange år, er ved at behandle det pænt, når du er afsted på tur.

Når du slår teltet op, bør du sikre dig, at der ikke er spidse grene og skarpe sten, der hvor du vil slå det op. På den måde undgår du at prikke huller i teltbunden. Når du har ryddet det område, hvor dit telt skal stå, er det tid til at samle stængerne. Det bør gøres forsigtig og kontrolleret; et led ad gangen, ellers risikerer du at skade leddene. Skub stille og roligt stængerne ind i teltet, så du ikke får stukket hul i stængernes løbegange.

Når teltet er slået op, skal det selvfølgelig være spændt godt ud. Dette sætter store krav til lynlåsenes holdbarhed, så vær forsigtig med at hive i dem.

Solens UV-stråler er noget af det, der skader telte og tarps mest. Du bør derfor så vidt muligt undgå at have dit telt slået op, fuldt eksponeret i høj solskin længere tid ad gangen. Polyestertelte kan bedre tåle solens stråler, så skal teltet stå meget ude, også i løbet af dagen, bør du vælge et telt lavet af polyester frem for nylon.